La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha assenyalat que el Govern revisarà la regulació de la jubilació flexible millorant el percentatge de pensió que podran mantenir els treballadors ja jubilats si decideixen reenganxar-se al mercat laboral.
Saiz ha recordat que es vol abordar aquesta revisió en el termini de sis mesos, tal com va quedar recollit a l'últim paquet de mesures pactat al juliol amb patronal i sindicats, un acord que ha defensat aquest dijous davant de la Comissió del Pacte de Toledo del Congrés i que, entre altres canvis, amplia les opcions per compaginar treball i pensió.
La jubilació flexible, ha explicat Saiz, és la que es dona quan un pensionista que ja havia cessat de manera definitiva en el mercat laboral decideix retornar al treball.
La ministra ha subratllat aquest compromís mentre desgranava davant del Pacte de Toledo tots els canvis recollits en aquest acord que necessita del corresponent desenvolupament reglamentari per entrar en vigor.
L'acord, ha explicat, inclou millores en la flexibilitat de la jubilació perquè els treballadors "puguin prolongar la seva vida laboral" amb canvis tant la jubilació demorada com l'activa.
En aquest punt, ha incidit en el fet que la proporció de pensionistes que retarden l'edat de jubilació "ha augmentant significativament" fins a situar-se en el 10 % el mes d'agost passat, el doble que fa tres anys.
"Volem que els nostres treballadors puguin decidir com i quan passar a una jubilació digna", ha deixat clar Saiz.
Juntament amb això, ha recordat els canvis per als coeficients reductors de l'edat de jubilació per als qui hagin fet treballs especialment penosos o insalubres en determinades activitats.
"Aquestes professions, que impliquen un desgast físic i mental significatiu i que es determinaran per paràmetres objectius, mereixen un tractament diferenciat que reconegui les dures condicions a què estan sotmesos", ha dit Saiz, i tot ells sense "perdre la perspectiva de gènere".
També s'ha referit a la jubilació parcial i el contracte relleu i ha detallat que en aquests moments hi ha 51.214 rellevistes indefinits, dels quals 50.793 són a temps complet, en tant que hi ha ostros 14.737 que són temporals.
Aquesta mesura, ha afegit, rejoveneix les plantilles i millora la productivitat, facilita la transició a la jubilació i assegura l'estabilitat laboral a les noves contractacions.
L'acord, ha acabat, també busca una participació més activa de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social en la realització de proves diagnòstiques i tractaments rehabilitadors, a fi de reduir les llistes d'espera que acumulen els serveis públics de salut.
Crítiques pel paper de les mútues
Després de l'exposició de la ministra, els grups han expressat algunes crítiques a aquest acord. Així, BNG ha qüestionat que l'acord s'assolís només amb CCOO i UGT, deixant anés als sindicats amb representació rellevant en les autonomies.
També s'ha sumat a aquestes crítiques el PNB que li ha recordat que l'acord és ara per ara una "mera declaració d'intencions" i requereix el necessari desenvolupament legislatiu.
Altres grups com Bildu o ERC també han expressat els seus dubtes sobre el paper de les mútues, mentre que PP i Vox li han retret que no acudís abans al Congrés a donar compte de les negociacions i li han reclamat informes amb l'impacte econòmic dels canvis.
Des de Sumar han valorat les millores en el tema dels coeficients reductors i han advertit que estaran "vigilants" en la tramitació de les sol·licituds.