El Ministeri de Treball, els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE-Cepyme es reuniran aquest dilluns per negociar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de l'any que ve, després que la taula de diàleg social acabés sense acord dijous passat, però amb expectatives positives.
La reunió entre el govern espanyol i els agents socials tindrà lloc a la seu del Ministeri de Treball a les 10.30 hores, després d'una primera trobada que va acabar sense acord ni xifres tancades sobre la taula, encara que amb certa sintonia entre patronal i sindicats, ja que coincideixen que els contractes públics puguin actualitzar-se en els mateixos termes que l'SMI.
Pujada de l'SMI amb el focus posat en la inflació
Després de la reunió de dijous passat, el vicesecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, va assenyalar que els sindicats no havien plantejat una xifra de pujada, sinó que l'augment mantingués l'SMI en el 60% del salari mitjà i que no perdés poder adquisitiu.
"El 60% (del salari mitjà) ha de garantir-se", va asseverar en la mateixa línia la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, que va afegir que, igualment, "ha de tenir en compte el cost de la vida", és a dir, la inflació, especialment la taxa subjacent, en tant que és la que afecta els "aliments bàsics".
Per la seva part, fonts de la CEOE van assenyalar que en la trobada van insistir en "la necessitat d'indexar els contractes públics a l'SMI" i que, en aquesta petició, van comptar amb el suport de les centrals, com els mateixos sindicats van confirmar davant dels mitjans. El vicesecretari general d'UGT va indicar, sobre l'Executiu, que aquest no va fer cap proposta, ja que "ha de ser respectuós amb les parts" i "dictar" la quantia després d'escoltar als agents socials.
Abans d'aquesta primera reunió, la CEOE va proposar una pujada del 3% el 2024 i la mateixa per a 2025, ambdues revisables en funció de l'IPC, mentre que els sindicats s'han inclinat per pujades més a prop del 5%, mentre des de Treball s'ha assenyalat que hi ha marge per a una pujada en l'entorn del 4%.
Convenis col·lectius
L'evolució dels salaris en negociació col·lectiva és un dels paràmetres que el Ministeri de Treball creu que cal tenir en compte per a la revalorització anual del salari mínim una vegada que ja ha assolit el 60% del salari mitjà nacional. Al novembre, aquesta pujada salarial mitjana pactada en conveni col·lectiu va ser del 3,49%, un increment superior a la inflació, que es va moderar el 3,2%, però un punt per sota de la taxa subjacent, que es va situar en el 4,5% l'onzè mes de l'any.
En una trobada informativa aquesta setmana Treball defensava que per mantenir aquesta relació amb el salari mitjà, l'SMI s'ha d'incrementar en la mateixa proporció que ho facin els salaris en conveni. Però com han reiterat els agents socials, aquesta no és l'única variable que es maneja en la negociació per fixar la pujada de l'SMI de 2024, i el Govern espanyol també busca mantenir el poder adquisitiu dels treballadors que cobren el salari mínim. Tenint en compte aquestes dues qüestions, Treball veu marge per a un acord amb patronal i sindicats, tot i que les esmentades postures encara estan allunyades.