El Ministeri de Treball busca per tots els mitjans sumar la CEOE i Cepyme a l'acord que aprovaria l'Estatut del Becari (de les persones en formació pràctica en l'àmbit de l'empresa), el primer a Espanya i pioner a Europa. A tal finalitat va reunir aquest dilluns als representants dels sindicats i de les patronals per a una nova reunió que, encara que no va permetre tancar un pacte, l'apropa. Segons fonts sindicals consultades per ON ECONOMIA abans de la reunió, les posicions eren molt distants. No obstant això, en finalitzar la encontre entre el Govern i els agents socials, des de CCOO van puntualitzar que "les organitzacions empresarials han plantejat la seva voluntat d'acord, per a això caldria canviar alguna cosa". Per la seva part, des de la patronal han explicat que "CEOE i Cepyme hem tornat a posar sobre la taula els nostres plantejaments respecte a l'últim esborrany presentat pel Govern".

Com a conseqüència, i després de més de tres hores de debat, el Ministeri de Treball s'ha compromès a realitzar un nou esborrany (l'anterior és del 17 d'octubre) reflectint les opinions que han expressat aquest dilluns els agents socials. Respecte als punts de discordança, fonts de la CEOE han explicat que discrepen en assumptes com l'exclusió de les pràctiques acadèmiques externes (extracurriculars) o qüestions que poden introduir més inseguretat jurídica com el text relatiu a la presumpció de "laboralidad" o el referit a les pràctiques habilitants per a l'exercici d'una professió, a tall d'exemple.

A l'equip de Díaz són optimistes. Per començar, fonts del Ministeri apunten a aquest diari que no hi ha fissures en el Govern d'Espanya, amb referència al Ministeri d'Universitats. En definitiva, com remarquen en el departament de Díaz, és un "ministre germà", ja que Joan Subirats, ministre d'Universitats, ha estat un dels homes de confiança de Ada Colau, alcaldessa de Barcelona per Común Podem. Tanmateix, l'oposició ve de la Conferència de Rectors (CRUE) reticent a què calgui pagar la cotització a la Seguretat Social dels becaris ja que podria recaure sobre les pròpies Universitats. Una cosa que no preocupa massa en la CEOE, ja que s'estaria parlant de 15 euros al mes.

Potser per això, un dels punts pendents és precisament l'article 5 del text que fa referència als drets en matèria de Seguretat Social, un apartat que no depèn del Ministeri de Treball, sinó del de Seguretat Social que dirigeix José Luis Escrivá. De fet, s'està negociant en una taula diferent, en la qual debat la reforma de pensions i és un dels serrells que van quedar pendents de la primera fase. Encara que, segons fonts del Ministeri de Seguretat Social no té aspectes polèmics, entre altres coses perquè l'Estat està disposat a córrer amb part de les cotització dels becaris, en realitat amb la pràctica totalitat, el 95%.

L'Estat pagarà la cotització social

Però l'Estat no només cobriria les cotitzacions socials dels becaris, també altres costos. L'Estatut del Becari estableix que els estudiants en pràctiques tindran dret a una compensació de les despeses -encara que no un salari- que incorrin per fer les pràctiques com a desplaçaments, alimentació i, inclusivament, l'allotjament que haurà d'afrontar l'empresa on es realitzin les pràctiques. Encara que el Govern d'Espanya està disposat que, en comptes de diners, es compensi amb la posta a disposició dels estudiants en pràctiques de "tots els serveis o, en el supòsit d'una formació pràctica de caràcter remunerat, quan la quantia de l'esmentada remuneració sigui suficient per a la cobertura total". Perquè com es ve fent fins ara, el pagament d'un salari continuarà sent voluntari per a l'empresa.

No és l'únic que ofereix el Ministeri de Treball per convèncer els empresaris a què s'afegeixin a l'acord, també obre la porta que s'estableixi algun tipus de beques com es diu a l'esborrany: "l'empresa no estarà obligada a abonar les esmentades despeses si existeixen altres beques o ajuts que els cobreixin". I una mica encara més important és que la Seguretat Social correrà amb part de les quotes socials d'aquells treballadors de l'empresa que s'encarreguin de tutoritzar els becaris. Almenys, l'empresa s'estalviarà la cotització de les hores que aquests treballadors de la plantilla dediquin a la formació dels seus pupils.

Final de les pràctiques extracurriculars

El punt de la discòrdia està, doncs, en la pretensió del Govern d'Espanya d'acabar amb les pràctiques extracurriculars, aquelles que no estan lligades a la formació de l'alumne i que no compten per obtenir el títol per al qual estan estudiant. Des de Treball entenen que aquest tipus de pràctiques s'han convertit en un colador que algunes empreses han utilitzat perquè els becaris facin funcions que es poden considerar laborals i que haurien d'estar coberta pels actuals contractes de formació regulats per l'article 11 de l'Estatut dels Treballadors. Però a diferència dels becaris, aquests contractes si han de ser obligatòriament remunerades.

Fonts de la CEOE expliquen que la pretensió és arribar a un acord, ja que estan molt interessats que es reguli bé aquesta modalitat de formació que està al marge de l'Estatut dels Treballadors. Però entenen que la posició de partida del Ministeri de Treball no és l'adequada. "Compartim amb Govern i els sindicats la necessitat de regular la figura del becari amb l'objectiu d'atorgar-li més garanties, en la lògica que els períodes de formació no poden, en cap cas, substituir llocs de treball", van dir després de la reunió.