El Govern negocia amb els bancs per refinançar part dels venciments de préstecs d’aquest any i, així, amortitzar part del deute amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). En concret, serien fins a 3.000 milions d’euros, que suposarien un estalvi d’uns 6 milions d’euros, atès que la conselleria d’Economia i Finances considera que pot aconseguir finançament al mercat a un cost inferior al del FLA, pel qual paguen uns interessos del 3,5%.
La Generalitat necessitarà enguany uns 8.000 milions d’euros per pagar venciments de deute, prop de 7.000 milions, i 1.227 milions per sufragar el dèficit generat el 2024. El Govern ja ha demanat aquests 8.000 milions al FLA, però la baixada dels tipus d’interès i l’alt cost d’aquest mecanisme de l’Estat ha fet que hagi començat a sondejar el mercat i hagi constatat que es pot finançar a millor preu.
De fet, la conselleria ja està en contacte amb diverses entitats financeres, el nom de les quals no han detallat, per signar préstecs per un valor total de fins a 3.000 milions. Si això s’acaba duent a terme, el Govern amortitzaria el FLA, generant aquest estalvi d’uns dos milions per cada 1.000 milions amortitzat.
El Govern treballa en aquesta via al marge del que acabi passant amb la condonació de part del FLA. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, espera que abans de l’estiu es comenci a tramitar i a la tardor s’aprovi, però no posa la mà al foc perquè es compleixin aquests tempos. La condonació reduiria de cop en 17.190 milions d’euros el deute de la Generalitat, que s’estalviaria, a més, més de 1.000 milions d’euros en interessos.
A més de negociar amb els bancs, Economia també es planteja tornar als mercats de deute. El Govern ha rebut mostres d’interès d’agències de ràting i intermediaris perquè torni a emetre bons, i està estudiant aquesta opció, que podria tenir també un cost menor que seguir acudint al FLA. Això, tanmateix, no passaria fins al 2026, segons les previsions actuals de la conselleria.
Baixa el dèficit
Catalunya va tancar el 2024 amb un deute de 89.035 milions, uns 3.000 milions més que l’any anterior, però més baix amb relació al PIB, per la millora de l’economia catalana. En concret, va baixar al 29,8% del PIB, i cauria fins al 24% en cas de condonació del FLA.
El deute total es va incrementar a causa de la pujada del dèficit. Com va anunciar aquest dijous el ministeri d’Hisenda, Catalunya va acabar l’any passat amb un dèficit del 0,4%, un punt menys que l’any anterior. Alícia Romero ha assegurat que “les dades mostren la bona salut de les finances públiques” i ha atribuït la reducció del desequilibri pressupostari català al “rigor i bona gestió”. “No complim l’objectiu del 0,1%, però hem fet una reducció molt i molt important”, ha afegit.
La consellera ha destacat també que, si s’exclouen les despeses financeres, Catalunya ha tingut superàvit corrent per primer cop des del 2007. En concret, de 338 milions d’euros. Segons les xifres d’execució pressupostària presentades aquest divendres, Catalunya va tenir uns ingressos corrents de 39.317,6 milions d’euros el 2024, un 17% més que el 2023, mentre que les despeses corrents van ser de 38.979,8 milions, un 11,1% més.
Els ingressos es van incrementar més que les despeses, en part, per una millora del 18,1% dels recursos rebuts pel sistema de finançament autonòmic. Concretament, Catalunya va rebre 4.569 milions més que el 2023 de l’Estat, gràcies a la millora de l’economia, que va apujar els ingressos fiscals a tot l’Estat, i a les liquidacions d’exercicis anteriors. El Govern també va ingressar un 11,2% més, 5.509 milions, gràcies a tributs propis i cedits.