Els camins de les renovables a Catalunya són inescrutables. Com va admetre la directora general d’Energia, Assumpta Farran, l’alta litigiositat dels projectes els dificulta i demora. Aquest dijous n’hem tingut tres bones mostres amb la publicació als diaris oficials de la Generalitat (DOGC) i de l’Estat (BOE) de diverses resolucions, signades per la mateixa Farran, que parlen per si soles: les denegacions de dos parcs eòlics, per conflicte amb una estació meteorològica, i una aprovació, però d’un sol molí, d’un projecte que es va iniciar i judicialitzar el 2011.

El DOGC va publicar aquest dijous dues resolucions en les quals denega l’autorització per a la construcció de sengles parcs eòlics a l’Anoia que sumen 68 MW. Es dona el fet que els parcs els vol promoure l’empresa aragonesa Forestalia, una de les més actives del sector i amb la qual el Govern ja se les ha tingut per altres parcs eòlics i se les està tenint per un macroparc a la província d'Osca que ha de portar electricitat a l’àrea metropolitana de Barcelona mitjançant una línia de molta alta tensió (MAT) a la qual la Generalitat s’oposa, però que el govern espanyol ha aprovat.

El primer dels parcs denegats és el PE Cantagalls, de l’empresa Energía Inagotable de Hydra, filial de Forestalia, a Argençola, amb una potència de 30 MW, que havia d’evacuar l’energia a la subestació de la Panadella. El segon és el PE Panadella, també a Argençola, amb evacuació de l’energia a la subestació de Rubió, de l’empresa Energía Inagotable de Furud, una altra filial de Forestalia, i amb una potència instal·lada de 38,5 MW.

El Servei Meteorològic de Catalunya, que depèn de la mateixa conselleria d'Acció Climàtica, ha aturat els dos parcs eòlics

El motiu de totes dues denegacions és el mateix: “La incompatibilitat manifesta del parc eòlic amb la presència del radar meteorològic existent”, segons la resolució signada el 13 de novembre, però publicada ara al diari oficial de la Generalitat de Catalunya. La decisió arriba després de l’informe desfavorable del Servei Meteorològic de Catalunya, entitat que pertany a la mateixa conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Per tant, la mateixa conselleria que ha presentat l’al·legació, n’ha denegat l’autorització.

Segons un informe del Servei Meteorològic de Catalunya datat a finals de març, els parcs són “incompatibles amb la presència del radar meteorològic de la Panadella”. Mesos després de l’informe, a l’octubre, responsables de Forestalia van tenir una reunió amb el Servei Meteorològic de Catalunya per buscar una solució que fes compatible el parc amb el radar, però per les resolucions denegant els parcs, queda clar que no l’ha trobat. En les mateixes resolucions s’insta l’empresa a buscar una nova ubicació.

Un molí pendent durant 12 anys

La bona notícia la va donar el BOE, que va publicar l’autorització del parc eòlic Microvilalba. De fet, va ser aprovat a l’estiu per la Generalitat, però el Butlletí Oficial de l’Estat no l’ha publicat fins aquest dijous. Es tracta, com el seu propi nom indica, d’un parc molt petit — 3MW, un sol molí— a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta. Tot i això, es va denegar fins que el TSJC, el març del 2011, va estimar el recurs del promotor i en va permetre la construcció. Més de 12 anys després, es podrà instal·lar el molí, que comptarà amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

L’empresa promotora, Microvilalba Eòlica, constituïda el 2011, té com a administradors i apoderats Ramon Carbonell i Víctor Cusí, que són, respectivament, l'expresident i l'actual president d’EolicCat, la patronal catalana de la indústria eòlica. Carbonell també va ser president de Femcat, CEO de la constructora Copcisa i actualment és CEO del fabricant català de vehicles per a la construcció Ausa. Cusí és director general de Normawind.

Vilalba dels Arcs compta ja amb parcs eòlics i la projecció d’un de nou, anunciat la setmana passada per Naturgy, que tindrà una potència de 30 MW. Aquesta instal·lació, el Parc Eòlic Tres Termes, implicarà una inversió propera als 40 milions d’euros.