El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha unificat els requisits econòmics per accedir als ajuts per pagar el lloguer. A partir d’ara, els límits màxims de lloguer seran els mateixos tant per a les Prestacions Econòmiques d’Especial Urgència (PEEU) com per a les subvencions Garantim. Segons ha informat el departament a través d'un comunicat, els nous límits de lloguer mensual segons el territori aniran dels 600 als 900 euros.
A l'àrea metropolitana de Barcelona, que inclou les comarques del Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental, el límit és de 900 euros; la resta de Barcelona, 650 euros; a Girona, 750 euros; a Lleida, 600 euros; a Tarragona, 700 euros, mentre que a Terres de l'Ebre són 600 euros. En el cas de famílies nombroses, monoparentals o amb persones amb discapacitat, el límit és de 900 euros a tot Catalunya. A més, també s’elimina el tràmit d’intermediació que fins ara calia fer abans de demanar els ajuts, perquè el Tribunal Constitucional l’ha anul·lat.
Prestacions i ajudes
Les Prestacions Econòmiques d’Especial Urgència (PEEU) són ajuts puntuals per evitar desnonaments o ajudar a accedir a un nou habitatge, atenent l’emergència de l'habitatge. Aquestes ajudes i prestacions inclouen fins a 4.500 euros per deutes de lloguer o hipoteca; fins a 2.400 euros anuals per mantenir el pagament del lloguer; fins a 3.600 euros anuals per pagar un nou habitatge, i fins a 800 euros per despeses d’entrada.
En canvi, l'ajut Garantim, que és una subvenció per pagar el lloguer d’habitatges del mercat privat destinats a persones vulnerables, cobreix fins a un 60% del lloguer, sempre dins els límits establerts en l’índex de referència o segons el preu mitjà del lloguer mensual del municipi.
Barcelona, la capital més cara per llogar
Cal recordar que el preu del lloguer es va encarir un 10,3% el març en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, marcant així un nou rècord històric, segons el portal immobiliari Idealista. Barcelona és la capital més cara per llogar un habitatge, amb 23,5 euros el metre quadrat de mitjana, seguida per Madrid (21,2 euros/m²), Sant Sebastià (17,7 euros/m²), Palma (17,3 euros/m²) i València (15,3 euros/m²). D'altra banda, en la part baixa de la taula se situen Zamora (7,3 euros/m²), Ourense (7,4 euros/m²), Ciudad Real (7,4 euros/m²), Badajoz i Jaén (7,6 euros/m² en ambdós casos).
Totes les capitals de província van registrar al març preus més elevats que fa un any, excepte Lleida, que va reduir les rendes del lloguer en un 1%; mentre que Terol va ser la capital en la qual més van créixer, amb un 18,8%, seguit de Castelló de la Plana (16%), Santa Cruz de Tenerife (14,2%), Àvila (14,2%) i Lugo (14%). Als grans mercats, van destacar els increments de València (13,2%), Barcelona (13,2%), Madrid (12,2%) i Palma (11%); mentre que altres ciutats van tenir augments més moderats com Màlaga (9,7%), Alacant (9,4%), Bilbao (8,3%), Sevilla (7,9%) i Sant Sebastià (3,5%).