Els sis grans bancs espanyols van guanyar en conjunt uns 12.117 milions en la primera meitat de l'any, segons les estimacions dels analistes, gairebé un 18 % més, una vegada superat el disgust de l'impost a la banca i gràcies a l'increment dels ingressos per les pujades dels tipus d'interès, informa l'agència EFE. Les previsions sobre aquestes entitats -Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja- procedeixen del consens d'analistes actualitzat per Bloomberg.

L'increment dels ingressos, gràcies a la pujada del preu dels diners a la zona de l'euro, també ha ajudat els bancs a continuar engreixant-se la seva guardiola de provisions, aquesta vegada seguint el consell que els va donar el Banc d'Espanya després de les turbulències globals registrades pel sector en març, que van fer col·lapsar quatre bancs mitjans als EUA i el Credit Suisse a Suïssa.

Tanmateix, les entitats espanyoles no atenen, de moment, la segona derivada de la pujada de tipus, que és pagar als estalviadors un interès a canvi de custodiar els seus dipòsits, tret d'ofertes puntuals que de moment es queden per sota del preu dels diners, que estan en el 4 % en la zona euro.

Els comptes trimestrals, que no les semestrals, es veuran també beneficiades per la desaparició del pessic de més de 1.100 milions que els bancs van haver de restar entre tots dels seus beneficis en el primer trimestre per pagar l'impost a la banca, un gravamen del 4,8 % aplicat als ingressos.

Bankinter es va encarregar, una vegada més, de començar les presentacions dels resultats de la gran banca espanyola, dijous passat, amb un benefici de 418 milions d'euros, un 54 % més que l'any passat, quan els guanys van ser més reduïts a causa de l'absència de l'aportació de la companyia d'assegurances Línia Directa, que va sortir del grup i més tard va debutar en Borsa.

La consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, ha estat l'única banquera que ha tingut ocasió de parlar de les eleccions de demà diumenge, i ha mostrat el seu desig que el nou Govern "encerti" en les seves polítiques, redueixi la pressió fiscal i impulsi la iniciativa empresarial per crear ocupació|ús i que Espanya assoleixi "prosperitat i estabilitat".

Dimecres vinent 26 de juliol li toca retratar-se al Banc Santander, el benefici net del qual superarà, segons els analistes, els 5.000 milions d'euros, per sobre dels 4.894 milions aconseguits entre gener i juny de 2022.

El 27 de juliol serà el Banc Sabadell el que presenti els seus comptes, que recolliran un guany net d'uns 483 milions d'euros, també per sobre dels 393 milions de l'any anterior. El mateix dia, Unicaja comunicarà uns guanys que se situaran en els 170 milions d'euros i que seran també una mica més elevats que els 165 milions aconseguits un any abans. El dia 28 de juliol serà el torn del BBVA, que tancarà les presentacions amb uns guanys d'uns 3.900 milions d'euros, davant els 3.000 milions obtinguts entre gener i juny de 2022