Els sis principals bancs espanyols, Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell, Bankinter i Unicaja Banco, van guanyar en conjunt 23.656 milions d'euros entre gener i setembre d'aquest any, un 20% més que en el mateix període de l'any passat, amb el que aconsegueixen un nou rècord malgrat l'impost extraordinari.

Una vegada més, el Banc Santander va anotar els resultats més elevats i va obtenir la xifra històrica de 9.309 milions, un 14% més, gràcies al fort increment dels ingressos en tots els negocis globals i regions, amb una especial contribució d'Espanya, on el banc va guanyar més diners que al Brasil i tot Sud-amèrica. Amb aquestes dades, el grup que presideix Ana Botín dona per fet que el seu benefici aquest any superarà els 12.000 milions d'euros, amb una rendibilitat sobre el capital tangible (RoTE) per sobre del 16%.

El BBVA registra beneficis històrics

A continuació figura el BBVA, que aquest dijous ha anunciat que va obtenir un benefici mai vist abans de 7.622 milions entre gener i setembre d'aquest any, un 28% més, degut especialment a les filials de Mèxic i Espanya i, en general, per l'increment dels ingressos recurrents i de l'activitat creditícia. El banc presidit per Carlos Torres, que pretén llançar una oferta als accionistes del Banc Sabadell per aconseguir el control de l'entitat i integrar-la al seu grup, va tancar setembre amb una rendibilitat del 20,1%.

El tercer grup amb més beneficis, CaixaBank, va guanyar de gener al setembre 4.248 milions, un 16% més, igualment impulsat pel dinamisme del negoci i per l'alça dels tipus d'interès, malgrat haver destinat 493 milions d'euros al pagament del gravamen extraordinari que el govern espanyol pretén convertir en un impost permanent.

En el cas del Banc Sabadell, l'entitat també va batre un nou rècord en guanyar 1.295 milions, un 26% més, pràcticament la mateixa xifra que va obtenir en tot el 2023, sustentat en el creixement del marge d'interessos i l'increment de volums, entre altres factors.

Bankinter, per la seva part, va registrar igualment un benefici inèdit de 731 milions d'euros, un 7% més que en el mateix període de l'any anterior, gràcies a l'increment dels ingressos, a la major activitat comercial i a la creixent diversificació del negoci. Finalment, Unicaja Banco, el sisè banc d'Espanya per volum d'actius, va tenir un benefici de 451 milions d'euros, un 58% més, amb creixement a doble dígit de tots els marges del compte de resultats.

Impost a la banca

Després de la presentació dels resultats dels sis principals bancs espanyols, aquests reflecteixen resultats històrics que aconsegueixen després que aquestes sis mateixes entitats hagin restat prop de 1.500 milions en els primers mesos de l'any per fer front al gravamen extraordinari al sector, que ara el govern espanyol pretén convertir en un impost fins a 2028.

El PSOE va proposar aquest dimecres, a través d'una esmena al projecte de llei, la creació d'un impost mínim global del 15% a grans multinacionals, la creació de l'Impost sobre el marge d'interessos i comissions de determinades entitats financeres. No obstant això, encara que es tracta d'un impost, tindrà -en cas de tirar endavant en el tràmit parlamentari- caducitat d'aquí a tres anys. Segons l'esmena, el nou tribut serà aplicable durant tres exercicis consecutius a partir de 2024. El nou impost gravaria el marge d'interessos i comissions obtinguts per entitats de crèdit i les sucursals d'entitats de crèdit estrangeres, en les activitats que desenvolupin a Espanya.