Un bloc sencer de pisos residencials situat al carrer de Tarragona de Barcelona es troba en procés de convertir-se en apartaments turístics. De fet, un únic propietari ha desafiat l'Ajuntament de la capital catalana i ha aconseguit tot el bloc. Concretament, amb 120 habitatges, malgrat que l'any 2014 el consistori va deixar d'atorgar aquest tipus de llicències a Barcelona.

Segons han comprovat alguns veïns de la finca afectada, alguns dels allotjaments ja s'anuncien per internet a un preu de 200 euros per nit, aproximadament, i ja hi ha pisos dotats amb teclats per posar els codis d'accés i preparats per començar a rebre turistes. La resta, estan totalment blindats amb portes antiokupes perquè ningú es fiqui en ells. A més, malgrat que encara no han arribat els turistes, a la pàgina web dels apartaments ja hi ha ressenyes falses elogiant la comoditat dels allotjaments.

L'empresa propietària de la finca, Immobiliària Gallardo SL, va tramitar la conversió en pisos turístics quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la primera versió del pla que limita el creixement de pisos turístics a Barcelona (PEUAT). El consistori no va admetre aquelles noves llicències amb l'argument que havia recorregut la sentència davant del Tribunal Suprem i que la norma continuava vigent. Tanmateix, un jutge ha acabat donant-les per vàlides.

Expulsió dels veïns

L'adquisició d'aquest edifici suposa l'expulsió imminent dels inquilins que hi ha als pisos i, segons avança RAC1, hi ha un veí que té 80 anys, famílies amb canalla i nens petits que hauran de canviar d'escola in extremis i altres veïns que s'hauran de buscar la vida a contrarellotge. Des de la immobiliària al·leguen que "tot és legal" i que el negoci arrencarà el mes que ve. Paral·lelament, si el gran tenidor omple el bloc de turistes cada dia, traurà sis vegades més benefici que amb el lloguer d'una família.

Fins a mitjans de l'any passat, a l'edifici del carrer Tarragona vivien unes 120 famílies en règim de lloguer i, d'elles, una vintena comptaven i continuen comptant encara amb contractes de renda antiga (contracte firmat entre els anys 1950 i 1985 i a un preu inferior als que hi ha al mercat). Aquest és un col·lectiu format, especialment, per gent molt gran. La resta disposaven i disposen de contractes temporals.

De protecció oficial a pis turístic

Durant dues dècades, aquest bloc del número 84 del carrer de Tarragona de Barcelona va ser de protecció oficial. Va ser el 1972 quan es va aixecar l'edifici de dotze plantes repartides en tres escales amb l'objectiu de sortir al mercat com a habitatge promogut per l'administració pública.

Per tant, fa poc més de 50 anys aquest habitatge es comercialitzava per uns 230 euros anuals i ara tornen a sortir al mercat amb la mateixa tarifa, però diària.