Aquest text pertany a la newsletter Economia amb Pausa, que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com estàs? "De la granja a la taula" és la traducció (Farm to fork) del nom de l'estratègia a llarg termini que té la Comissió Europea perquè els sistemes alimentaris siguin justos, saludables i respectuosos amb el medi ambient. Al diari ens hem aturat aquests dies en analitzar el primer objectiu. Són justos amb els qui treballen el camp i el bestiar? Les protestes i el malestar continuen copant l'actualitat informativa, malgrat les reunions i algunes mesures i compromisos per part dels governants (estatals i autonòmics). Com es fixen els preus? Quin és el procés de la cadena alimentària, és a dir entre que un agricultor cull un tomàquet, per exemple, fins que te'l menges? Per si no ho sabies, els preus de les matèries primeres agrícoles (el sucre, el cafè, el blat, el blat de moro, l'oli de palma, la soja, el bestiar, el suc de taronja, etcètera) es fixen (i s'especulen) mundialment i diàriament als mercats de futurs i opcions on es negocien aquests productes, com si fos petroli, coure o or. A la secció de mercats d'ON ECONOMIA, per cert, a més de tenir una informació completíssima de les principals borses mundials, de les divises i de les criptomonedes, també tenim una selecció de les principals matèries primeres. Qualsevol persona pot apostar a l'alça o la caiguda de qualsevol matèria primera. La referència d'aquests preus mundials marca els ingressos que finalment tingui un agricultor amb el seu blat, ordi, oli o carn de porc. Luis Aparicio explica com funciona.

Trepitjant més el terreny, Germán Aranda ha traçat el camí d'un tomàquet, l'hortalissa fresca més popular. Tot el que passa dels 0,61 euros que val en el camp als 2,40 del súper: mà d'obra, llavors, fertilitzants, energia (tant per al que conrea com per al transport), envasat... A totes les parts de la cadena s'apuja una mica el preu. I Maite Coca ha fet el mateix amb el porc, animal del qual s'aprofita tot. El negoci porcí està concentrat i aglutina tota la cadena de valor. L'escorxador és el que s'emporta més marge: els preus s'incrementen entorn d'un 20% si es tracta de l'animal en canal, i un 45% si el producte és elaborat. Encara que 2024 ha arrencat amb una inflació del 3,4% i sembla que s'estabilitza, al gener els aliments eren un 7,4% més cars que un any abans. Ja ho hauràs notat a la teva butxaca. Aquí pots veure els que més pugen.

La meva selecció setmanal

1. I del terròs al núvol, del sector primari al 6G. Aquest diumenge les autoritats donen el tret de sortida oficial al Mobile World Congress, que se celebra a Barcelona des de 2006. La fira és de dilluns a dijous i en ON ECONOMIA t'informem, des d'avui mateix, de tot el que has de saber. No fa falta que hi vagis, Sara Casas i Núria Casas t'ho explicaran tot, seran els teus ulls i les teves orelles. L'agenda d'aquest any aborda sis temes que reflecteixen les últimes tendències i tecnologies: "5G and Beyond", "Connecting Everything", "Humanising AI", "Manufacturing DX", "Game Changers i "Our Digital DNA".

2. Sense abandonar la tecnologia, alerta: L'ús de dispositius personals (mòbils, tauletes, portàtils) per treballar amenaça la ciberseguretat de les empreses. Per què? El perímetre del trànsit de les dades i la informació s'amplia i es generen punts d'accés vulnerables, segons Rosa Ortuño, directora de OptimumTIC, una empresa especialitzada en ciberseguretat, sistemes i infraestructures. A més d'instal·lar programes de protecció i tallafocs en les empreses, aquesta experta advoca per la formació dels llocs de treball: "si és obligatori formar-se en riscos laborals, el coneixement sobre ciberseguretat és tant o més important per a treballadors i empresaris". Hackers i pràctiques de phishing (suplantació d'identitat) estan a la cantonada. Espanya és el quart país d'Europa amb més atacs al sector industrial, amb un 26,3%, per darrere de Portugal, Estònia i Letònia, segons l'estudi ICS threat landscape report, elaborat per Kaspersky. Ho explica Maite Coca.

3. Més, segurament, que l'encariment de la cistella de la compra, preocupa l'accés a l'habitatge, especialment als joves. Per si t'ha passat per alt, sàpigues que el govern espanyol ha aprovat la nova línia d'avals del 20% per a habitatge a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). L'objectiu és "desencallar" el mercat del lloguer i treure del mateix les persones que vulguin accedir a la compra d'un habitatge. L'import que destinarà l'Executiu serà de 2.500 milions d'euros i pretén arribar a 50.000 persones. La mesura va destinada a joves que no superin els 35 anys i a famílies que tenen a càrrec seu fills menors. En aquesta informació de Núria Casas pots veure els requisits i condicions per sol·licitar aquest aval. Tingues en compte que un aval no vol dir que et regalin els diners, simplement que l'Estat te'l presta i es posa a si mateix com a garant. Diverses veus alerten que aquesta mesura elevarà encara més el preu dels habitatges, ja que el problema de l'habitatge no és de demanda, sinó d'oferta: falten pisos.

4. Continuo amb una important informació de servei que afecta directament la teva butxaca, especialment si estàs planificant les vacances de Setmana Santa o d'estiu. El senzill truc per estalviar-te les comissions de les plataformes de reserva d'allotjament. Es tracta de l'extensió de Chrome Direct i és molt fàcil d'utilitzar. Segueix aquest enllaç.

5. I si t'estàs plantejant una jubilació a temps parcial aquest tema t'interessa. El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, que lidera Elma Saiz, pretén prohibir que els treballadors que s'acullin a aquesta modalitat de jubilació (compaginen la feina en la seva empresa a jornada reduïda, amb el cobrament d'una pensió parcial) puguin concentrar durant el primer any la totalitat de les hores de feina compromeses amb la seva empresa, en comptes dels dos anys establerts. La jubilació parcial consisteix que una persona pugui avançar dos anys la seva jubilació (als 63 o els 65 anys i sis mesos, en funció dels seus anys cotitzats). A canvi, el treballador haurà de continuar aquells dos anys a l'empresa, tot i que a temps parcial amb una reducció que pot oscil·lar entre el 25% i el 75% de la seva jornada actual i, a més, l'empresa ha de contractar un nou empleat a través d'un contracte de relleu. És una exclusiva de Juan Ferrari, que també ha explicat que la reforma de les pensions de 2021, està aconseguint un dels seus primers objectius, que era retardar al màxim les jubilacions anticipades.

6. La setmana passada els reis d'Espanya van inaugurar l'ampliació de la seu de Puig a l'Hospitalet de Llobregat, on es troba el seu centre d'innovació. Josep Maria Casas traça el llinatge d'aquesta important família de la burgesia catalana que ha estat capaç de construir un imperi de la perfumeria, capitanejat avui per Marc Puig Guasch i Manuel Puig Rocha (tercera generació) i que prepara el salt al parquet. Puig té quatre branques familiars i cada una ostenta un 25% de la companyia. La tercera generació familiar (els 14 cosins), va acordar apartar la quarta generació (els seus fills) de la direcció de la companyia per facilitar el seu bon govern. Així ho estableix el protocol familiar. No apareix cap membre d'aquesta quarta generació en l'organigrama i aquests s'han buscat la vida fora, alguns amb vincles i negocis molt interessants...

7. Acabo amb una start-up amb ganes de revolucionar la indústria tèxtil a través de la digitalització. Fins fa uns anys s'accedia als concerts, festivals i esdeveniments esportius amb una entrada física. Aquest bitllet va evolucionar en format digital amb un QR al mòbil i, quan semblava que ja tot estava inventat, arriba Fabbric per trencar tots els esquemes. La companyia barcelonina, creada el 2021 per Alba Rocafort i Hugo Cuesta, permet entrar en concerts i partits amb els botons de les peces. Si vols saber com, clica en aquesta informació de Sara Casas.

És tot per avui. Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!

Serafí del Arco

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.