Tretze grans empreses, entre les quals es troben l'alemanya Siemens, la francesa Veolia o la nord-americana Cisco, han demanat a la Comissió Europea que elabori amb "urgència" un pla de digitalització del sector de l'aigua que permeti mesuraments més precisos i una gestió més eficient d'aquest recurs essencial. "Per aconseguir una Europa resilient a l'aigua, els responsables polítics de la Unió Europea han de desenvolupar una estratègia ambiciosa i holística, avalada per fons dedicats de la UE, que promogui l'adopció de solucions centrades en la digitalització i les dades al llarg de tota la cadena de valor de l'aigua", han indicat en un comunicat conjunt una dotzena de multinacionals.

La declaració, que subscriuen també tecnològiques com Bentley Advancing Infraestructure, Autodesk, Xylem o Wipro, es recolza en l'anunci de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de dissenyar una Estratègia Europea de Resiliència Hídrica en el mandat polític de l'Executiu comunitari que va de 2024 a 2029.

Falta de dades "fiables"

A la creixent pressió sobre l'aigua se suma la dificultat que "l'ecosistema de gestió de l'aigua a la UE continua estant altament fragmentat", la qual cosa dificulta la implementació de les polítiques comunitàries. "Part de la solució" rau "en la capacitat de recopilar, analitzar i compartir dades confiables, la qual cosa permet millors decisions per part de tots els actors rellevants al llarg del cicle de l'aigua, incloent-hi els camps d'aigua potable, aigües subterrànies, aigües pluvials i aigües residuals," assenyalen els signants.

Tanmateix, actualment existeix "una escassetat de dades fiables i falta de mesuraments en l'àmbit de la Unió Europea, per exemple, en temes com les fuites d'aigua, la qual cosa al seu torn porta a una falta d'informació sobre quines accions específiques han de prendre". "El desplegament de tecnologies de monitoratge i modelat encara està endarrerit en molts estats membres, i la digitalització del sector és massa lenta", lamenten.

Transició verda i digital

Només avançant en aquesta direcció es podrà adoptar "millorar el vincle entre les transicions verda i digital", així com "garantir la seguretat i la resiliència energètica de la Unió Europea, enfortir la competitivitat industrial, donar suport a la restauració de la naturalesa i la biodiversitat, i fer els passos decisius necessaris cap a un futur més sostenible".

Les empreses que firmen la declaració, on figuren també Scheider Electric, Olympos, Grundfos, Ecolab i Danfoss, traslladen també a l'Executiu comunitari que, entre altres punts, l'"urgent" pla de digitalització del sector de l'aigua que precisa la UE ha de comptar amb "fons i incentius" que s'han de tenir en compte en el marc de pròxim marc financer plurianual de la Unió Europea.