El Grup Parlem ha aprovat l’adquisició de tres teleoperadores locals per un valor de 10,5 milions d'euros, en una operació que suposa un pas més en la consolidació de la telco al mercat català i que, segons han assegurat, els permet una major penetració en el territori amb la voluntat de donar un servei de màxima proximitat als clients. En l’àmbit financer, les tres adquisicions suposen una major capacitat per generar beneficis, des de la millora l’EBITDA, que no suposa augmentar el deute. Aquesta previsió de millora, permetrà treballar en un nou Pla Estratègic 2023-25, que es compromet a presentar durant el primer semestre de l’any que ve. Fins a la publicació del nou full de ruta, Parlem es concentrarà en realitzar la integració de les tres empreses adquirides, realitzant sinergies i buscant l’excel·lència operacional.

Quines són les tres operadores?

Aquestes noves adquisicions aportaran al Grup Parlem 7.600 nous clients de fibra, 10.200 de mòbil i 2.300 de Wimax, així com més de 48.000 noves unitats immobiliàries cablejades amb fibra i una previsió d’increment d’ingressos per al 2023 de 5,5 milions d'euros en vendes i 1,5 milions d'euros d’EBITDA. Per tot plegat, la suma de totes les dades reafirmen el lideratge de Parlem com a operador català i milloren les magnituds financeres del grup. Les tres teleoperadores locals que adquireix Parlem són Xartic, d’Olot, Wicat, del Pallars, i la valenciana Fibrotel, que s’incorporarà a la filial Aproop. Si bé Parlem ha crescut de manera natural en el conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb les tres noves adquisicions s’aconsegueix incrementar la quota de mercat a Girona, al Pallars i al País Valencià, alhora que es guanya en excel·lència operativa. Xartic va ser fundada per Joan Bramon, president de la Federació Catalana d'Empreses de Telecomunicacions (Feceminte) i dona servei a les comarques de la Garrotxa, l’Alt Empordà, el Ripollès i la Cerdanya, mentre que Wicat cobreix l’àrea de l’Alt Pirineu i Fibrotel, la comarca de la Ribera Alta al País Valencià.

Com funcionaran?

En els tres casos, els equips directius actuals continuaran desenvolupant les seves funcions dins del Grup Parlem. D’aquesta manera, la companyia vol ser el pal de paller del sector de les telecomunicacions a Catalunya liderant una concentració natural de projectes, com demostren aquestes operacions que s’afegeixen al grup per tal de poder arribar a tot el país. El cost total de les compres es pagarà, en més del 20% del total, amb accions de Parlem i la resta al comptat amb diversos mecanismes financers. Així, el grup de telecomunicacions ha arribat a un acord amb el fons Inveready Health Tech & Energy Infrastructures I, del grup Inveready, per vendre fibra per valor de 5,5 milions d'euros i ha signat un acord d’ús d’aquesta infraestructura en condicions favorables. Aquesta operació es destinarà al finançament de les adquisicions esmentades anteriorment. D’altra banda, aquest dijous, la Junta general extraordinària d’accionistes ha aprovat diverses ampliacions de capital per compensació de crèdits d’operacions anteriors i la formalització de contractes de convertibles.

El primer punt suposa la creació de noves accions o participacions per a treballadors o empreses col·laboradores que en el passat han col·laborat o col·laboren encara amb Parlem. D’una altra banda, també hi ha les empreses que Parlem ha adquirit en el passat (Sonnet, Infoself i Ecolium), una part de la compra de les quals es fa amb diners i una altra part, en accions. Pel que fa al segon punt, es formalitzen els contractes de convertibles d’Inveready, contractes que ja s’han anat anunciant durant l’any: la segona emissió de bons convertibles subscrita al 100% per Inveready Convertible Finance II i la tercera emissió de bons convertibles amb venciment a 60 mesos subscrita per Inveready Convertible Finance II, STS Inversions i Famitex.

El creixement de Parlem ha estat ràpid, en poc més d'una dècada. L’origen del Grup Parlem es remunta al 2014, any en el qual es va fundar l’operadora de telecomunicacions Parlem Telecom, que actualment ofereix serveis integrals de telecomunicacions, tant per a particulars com per a empreses, des de Catalunya i en català amb un tracte de proximitat al client. El Grup, que està presidit per Ernest Pérez-Mas, cotitza a la borsa al mercat BME Growth i ha impulsat Parlem Ventures, una acceleradora de startups tecnològiques. A més de Parlem Telecom, el Grup compta amb altres empreses com Infoself o Aproop Telecom i ha creat la divisió Parlem Energia arran de la compra d’Ecolium. L’objectiu a llarg termini és fomentar la implantació d'operadors regionals de proximitat a altres territoris d’Europa i de la resta de l’Estat que s'adaptin a la identitat social i cultural de cada zona. En aquest sentit, el 2021 va llançar Aproop Telecom per oferir serveis de mòbil, internet i telefonia fixa de proximitat al País Valencià.