Jaume Guardiola ha obert la reunió del Cercle d’Economia amb un doble missatge davant Pere Aragonès i Jaume Collboni: un d'econòmic i un altre de polític. El primer, centrat a reclamar una millora de la productivitat, el tema central de les jornades de la institució que presideix, que s’allargaran fins divendres al migdia. El segon, focalitzat a reclamar un pacte de govern per passar pàgina a 14 anys de legislatures curtes.

“Portem massa anys de legislatures curtes”, ha lamentat, i ha recordat que aquest fet té un cost polític, per l’increment de la desafecció, però també econòmic, per la manca d’una línia econòmica i industrial a mitjà i llarg termini. “En els últims 14 anys hem estat convocats sis vegades per anar a votar, de mitjana, cada 2,5 anys en lloc de cada 4 anys”, ha afegit.

Per això, demana un pacte de govern que eviti una repetició electoral: “És hora de la transversalitat, que els partits pactin amb aquells que no tenen afinitats. Cap partit pot renunciar a fer política, tots han de jugar el seu paper”, ha expressat el president del Cercle. Tot i admetre que “no hi ha majories clares”, ha afegit que “un bloqueig no seria bo”. “Els resultats de les eleccions dibuixen un canvi profund en el mapa polític català, per primer cop des dels anys vuitanta els partits independentistes o nacionalistes no tenen majoria”, ha valorat.

Foto: Montse Giralt

Guardiola, però, ha començat el seu discurs inaugural parlant de productivitat. El president del Cercle ha assegurat que Catalunya perd pistonada a nivell econòmic des del 2006, encara que les principals dades no sempre ho mostrin, “perquè els grans indicadors, com el PIB i l’ocupació, creixen amb força”.

El directiu ha explicat aquesta contradicció perquè Catalunya “ha basat el creixement en sectors de baix valor afegit, com el turisme”, mentre que l’aposta per sectors d’alt valor afegit, com la recerca, encara es nota poc en el conjunt de l’economia catalana.

“La productivitat és clau si volem redistribuir millor la renda i reduir els nivells de pobresa. Depèn de moltes variables i és imprescindible que les activem totes si volem revertir la situació”, ha afegit. Pere Aragonès ha coincidit amb Guardiola i ha posat la millora de la productivitat com una de les assignatures pendents de Catalunya, en el seu balanç econòmic de la seva legislatura al capdavant del Govern.

Jaume Collboni / Foto: Montse Giralt

L’encara president català ha defensat el seu llegat i l’alcalde de Barcelona també ha aprofitat per destacar les millores de la ciutat en l’any de legislatura que porta: “Barcelona va a més, està en marxa. No està disposada a perdre més temps ni oportunitats”. Però Jaume Collboni s’ha centrat més en un discurs de cara a les eleccions europees del 9 de juny i ha alertat de l’auge de l’extrema dreta a tot Europa.