Les novetats fiscals afecten, de forma diferent, segons la tipologia de treballador, producte o servei i, fins i tot, les rebaixes o augments que poden tenir finalment per a cada comunitat autònoma. No obstant això, hi ha canvis globals significatius que et resumim a continuació.

IRPF

El grup d'assessors GD situa com a primera novetat fiscal a destacar de l'any 2024 que el mínim per tributar a l'IRPF passa de 14.000 a 15.000 euros. Què vol dir això? Que aquelles persones que tinguin ingressos inferiors a 15.000 euros no estan obligades a presentar la declaració de la Renda. D'altra banda, es preveu una deducció del 20% (amb una base màxima de deducció de 5.000 euros) per a obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració de l'habitatge. Si les obres milloren el consum d'energia primària no renovable, la deducció és del 40% (amb una base màxima de deducció de 7.500 euros). Finalment, en els casos d'edificis en què es dugui a terme una rehabilitació energètica, la deducció és del 60% (amb una base màxima de deducció de 5.000 euros). La norma detalla els conceptes deduïbles i, amb la pròrroga, permet la inversió fins al 31 de desembre de 2024 per a les dues primeres modalitats i fins a 31 de desembre de 2025 per a la tercera.

Criptomonedes

Els obligats tributaris amb tinença de criptomonedes a l'exterior han de presentar el model 721 de la totalitat dels criptoactius que tinguin el 31 de desembre de cada any i dels que hagin tingut en qualsevol moment de l'exercici. L'obligació comença quan el valor superi els 50.000 euros i queden obligades tant les persones físiques com les jurídiques residents a Espanya.

Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes

Es prorroga aquest impost tal com marca el Reial Decret Llei 8/2023 disposa que, mentre no es produeixi la revisió de la tributació patrimonial en el context de la reforma del sistema de finançament autonòmic, queda prorrogada l'aplicació de l'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes. Aquest és un impost que grava els patrimonis superiors a 3 milions d'euros, amb un mínim exempt de 700.000 euros. És un tribut deduïble en el de patrimoni autonòmic, per la qual cosa afecta de manera especial els contribuents de les regions que el tenen bonificat. En paral·lel, s'estén l'aplicació del mínim exempt de 700.000 euros a l'ITSGF als subjectes passius per obligació real i s'ha de presentar de forma telemàtica.

D'altra banda, en l'impost de societats, es prorroga un any més el règim de llibertat d'amortització per a les inversions que utilitzin energia procedent de fonts renovables. En concret, es podrà aplicar aquest incentiu en els períodes impositius que s'iniciïn o concloguin el 2024, quan l'entrada en funcionament dels elements es produeixi el 2024.

Lloguer d'habitatges

En relació amb l'IRPF i els rendiments de capital immobiliari, cal tenir en compte que el 2024 baixa del 60% al 50% la deducció a l'IRPF dels ingressos nets. És a dir, el propietari de l'immoble es pot deduir a la renda fins al 50% de la diferència que hi hagi entre els ingressos i les despeses pel lloguer. Tot i això, és important matisar que aquesta deducció del 50% aplica només als contractes de lloguer realitzats a partir del dia 1 de gener, mentre que els que s'hagin signat abans del 31 de desembre de 2023 mantenen la deducció del 60%. En el cas de propietaris que tinguin una casa llogada en una zona tensionada i rebaixin el preu del lloguer un 5% respecte a la darrera renda, es podran aplicar una deducció a l'IRPF de fins al 90%.

Impost de successions i donacions en algunes comunitats autònomes

Una altra novetat fiscal important és que els contribuents de les Illes Balears, l'Aragó, La Rioja i el País Valencià no hauran de pagar (o ho faran mínimament) l'impost de successions i donacions. Aquests governs autonòmics han aprovat bonificacions entre el 99% i el 100%. Cal recordar que aquest canvi es va anunciar el 2023 per part, principalment, dels governs amb el Partit Popular al capdavant.

Autònoms i franquiciats

Pel que fa als autònoms, l'Agència Tributària vol implementar durant el 2024 l'anomenat “règim de franquícia de l'IVA”, gràcies al qual els treballadors per compte propi que facturin menys de 85.000 euros l'any estaran exempts d'incloure l'IVA a les factures.  És a dir, aquest règim de franquícia permetria desenvolupar una activitat econòmica sense que s'hi apliqui IVA, sempre que no s'arribi al llindar de negocis mínim (sembla que serà de 85.000 euros). Tot sembla indicar, tal com recorden des de GD, que aquest nou règim seria opcional, de manera que els autònoms que puguin i vulguin accedir a aquest sistema quedaran lliures de declarar IVA.

Rendiment d'activitat

Una altra de les novetats fiscals que destaquem és que les persones que estiguin donades d'alta al RETA o al Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del mar hauran de presentar la declaració de la Renda independentment dels ingressos. Què passava abans que comencés l'any 2024? Que només havien de fer la declaració aquells treballadors per compte propi que haguessin obtingut rendiments nets a través de les activitats econòmiques/rendes immobiliàries per sobre dels 1.000 euros anuals.

Grans empreses

En l'avantprojecte de llei ja s'estableix un impost complementari per garantir un nivell mínim global d'imposició per als grups multinacionals i els grups nacionals de gran magnitud. Com a primera observació, és important indicar que parlaríem d'un “impost complementari”, un tribut de caràcter directe i personal que gravaria l'obtenció de renda per a determinades entitats. Concretament, aquest impost afectarà les multinacionals o les grans empreses nacionals amb una xifra de negoci superior als 750 milions d'euros. La finalitat d'aquest tribut és que els grans grups radicats a Espanya assoleixin la tributació mínima global del 15%.

Impost sobre el plàstic

L'impost sobre el plàstic, el qual va entrar en vigor el gener del 2023, també ens deixa novetats. Es tracta d'un tribut que grava les empreses per la fabricació, la importació i l'adquisició intracomunitària de plàstic no reciclat (sempre que superin els cinc quilos). Tenint en compte que la normativa corresponent assenyala que els plàstics reciclats no estan subjectes al tribut, la novetat que ens trobem pel 2024 és que perquè les empreses puguin determinar quins plàstics es consideren reciclats (i, per tant, no tributarien per ells) necessiten una certificació emesa per entitats acreditades per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), per l'organisme equivalent d'un altre estat membre de la UE o, si els productes estan fabricats fora de la UE, per un organisme acreditat que tingui un acord de reconeixement internacional amb l'ENAC.