Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) té clar que la inflació, tant general, com a subjacent, baixaran en els mesos que venen. La mà dreta de Christine Lagarde ha deixat clar que les taxes d'IPC "baixaran", una afirmació que parla de la confiança que De Guindos té cap a totes les mesures adoptades per la institució amb seu a Frankfurt. Malgrat això, el 'número dos' del BCE ha afegit que l'organisme no es pot permetre un rebot de la inflació, ja que danyaria la credibilitat del banc central. Les paraules del vicepresident arriben en un moment en què altres oradors de la institució s'han mostrat partidaris de continuar elevant els tipus d'interès.
Philip Lane, economista en cap del BCE, o Klaas Knot, governador del Banc dels Països Baixos, són dos dels pesos pesants de l'organisme central europeu que s'han mostrat partidaris de continuar endurint la política monetària a un ritme similar al vist, ja que la inflació segueix en cotes elevades. Aquesta setmana s'ha confirmat el descens de l'IPC europeu des del 8,5% fins al 6,9% amb el qual ha tancat març. Malgrat que la inflació segueix lluny del buscat pel BCE (2%), la baixada intermensual parla que les mesures preses pel banc central estan fent efecte. Fins i tot això, Guindos ha afirmat aquest divendres que un rebot d'aquesta minvaria la credibilitat de la institució.
"Hi ha una qüestió que no podem acceptar, tant la inflació general com la subjacent desacceleraran, però el que no pot ocórrer és que en uns mesos vegem que hi ha un repunt d'una o una altra i que no hem fet la nostra tasca, perquè això afectaria la nostra credibilitat," ha expressat l'exministre d'Economia d'Espanya. El missatge de De Guindos deixa entreveure que seria un problema veure repunts de la inflació quan, en menys d'un any, s'han dut a terme sis pujades de tipus d'interès consecutives, i encara més quan diversos oradors parlen de la necessitat de continuar endurint la política monetària.
Els tipus d'interès del BCE estan en el 3,50%
Es pot destacar que, amb l'última pujada de tipus de març, el BCE ha dut a terme fins a sis alces consecutives des del juliol passat, establint la taxa d'interès d'Europa en un 3,50%. Es tracta d'un de cicles de pujades de tipus més ràpids de la història. La mateixa institució sap que l'enduriment monetari està generant problemes sobre els consumidors, especialment a l'hora d'accedir al crèdit bancari. Fins i tot això, la majoria dels membres del Consell de Govern advoca per més alces en els mesos vinents. Per posar un exemple, Knot va afirmar que no el disgustaria una variació de 0,75% en la pròxima reunió monetària de maig.
De Guindos ha expressat un missatge similar a l'emès per Lagarde, que va assegurar que el BCE actuaria en funció de les dades macroeconòmiques i de l'evolució mensual de la inflació, sense perdre de vista l'estabilitat financera del Vell Continent. L'economista espanyol ha explicat que el BCE mantindrà durant uns mesos l'aproximació actual reunió a reunió, en funció de les dades rebudes, fins que es vagi aclarint quina serà l'evolució de la inflació. De cara a la presidenta de la institució, l'IPC retornarà fins als nivells desitjats el 2025, una cosa que dilucida que el que està per venir són noves pujades de tipus d'interès. L'únic dubte resideix en l'abast d'aquestes, ja que el BCE, al contrari del que va fer al febrer, no va avançar la pujada de tipus del pròxim 4 de maig sabent que el panorama financer és canviant i no convé avançar variacions monetàries sense conèixer els avanços de la inflació.
De Guindos veu necessari "una actitud molt més humil" entre els membres del Consell
El vicepresident del BCE també ha enviat un missatge a aquells membres del Consell de Govern del banc que han expressat la cota a la qual s'haurien de posar els tipus d'interès. De Guindos creu que és necessària "una actitud molt més humil". "Sé que hi ha col·legues que diuen el que el Banc Central Europeu hauria de fer en la pròxima reunió, però no és el meu estil, perquè, a més, si no encertes, quedes a una posició menyspreada," ha expressat l'economista espanyol. Després d'això, el 'número dos' del BCE ha explicat que les decisions sobre política monetària es prenen amb un grau de consens elevat.
L'enduriment monetari seguirà a l'alça, sigui amb pujades del 0,25%, del 0,50% o fins i tot del 0,75%. Malgrat que diversos oradors han advertit que el moment actual no és propici per frenar les pujades de tipus d'interès, les espases del BCE consideren que cal prendre les decisions que toquin en funció de l'evolució de les dades macroeconòmiques. Cal veure si la decisió del pròxim 4 de maig és similar a la del passat 16 de març o, al contrari, el BCE sorprèn el mercat.