El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, assumeix que l'eurozona hagi pogut entrar en recessió tècnica. Així ho ha assegurat durant el seu discurs en el 'Spain Investors Day' que se celebra aquest dimecres. El mandatari ha reconegut que les dades més recents d'inflació apunten a una desacceleració econòmica a final d'any, la qual cosa confirma la possibilitat de recessió tècnica el 2023.
L'exministre d'Economia ha assegurat que l'evolució del creixement a l'eurozona ha estat "decebedora", el PIB del qual es va contreure un 0,1% en el tercer trimestre. En aquest sentit, de Guindos ha assenyalat que les dades suggereixen que el PIB va caure al desembre, confirmant així "la possibilitat d'una recessió tècnica en la segona meitat de 2023 i perspectives febles per al curt termini".
El vicepresident del banc central ha destacat també que la desacceleració de l'activitat "sembla ser generalitzada", amb sectors com la construcció i les manufactures especialment afectades. Així mateix, ha anticipat que els serveis també es debilitaran en els mesos vinents com a resultat d'una activitat més feble en la resta de l'economia.
La inflació baixarà més a poc a poc
Quant a la inflació, de Guindos ha assegurat que els preus baixaran més a poc a poc el 2024, després del repunt de desembre quan va assolir el 2,9% des del 2,4% del mes anterior. "És probable que el ràpid ritme de desinflació que observem el 2023 es desacceleri el 2024 i s'aturi temporalment a començaments d'any, com va ocórrer el desembre de 2023," ha destacat.
Una situació que contrasta amb les dades de l'exercici anterior, que ha posat en relleu assegurant que, malgrat el repunt de final d'any, "va ser una bona notícia", ja que, així i tot, 2023 va acabar amb una taxa d'inflació just per sota del 3%. En el cas de la inflació subjacent, aquest indicador va entrar en una clara trajectòria descendent i va continuar caient a final d'any fins al 3,4%.
Però els factors econòmics que marcaran l'horitzó aquest any suposen per al vicepresident del BCE afegir més incertesa perquè la inflació pugui baixar al ritme desitjat. D'aquesta manera, ha assenyalat les pressions salarials, el resultat de les pròximes negociacions salarials i la intensificació de les tensions geopolítiques com a principals factors que poden fer variar els preus de l'eurozona.
"El 2023 es van aconseguir molts avenços per frenar la inflació. Tanmateix, és necessari fer més per garantir un retorn oportú i sostenible de la inflació al nostre objectiu de mitjà termini del 2%", ha indicat. En aquest sentit, ha tornat a afirmar que el nivell actual dels tipus d'interès, mantingut durant un període prou llarg, contribuirà substancialment al retorn oportú de la inflació a la meta de reduir la inflació al 2%.