Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu, creu que a la banca espanyola "hi ha un cert nivell de competència adequat", i s'ha vist durant la pujada de tipus d'interès amb les ofertes de noves hipoteques, i no tant amb la remuneració de dipòsits, reconeix. Però en l'opa del BBVA-Sabadell, l'"el tema és complex" perquè s'ha d'estudiar amb més detall i depèn dels mercats rellevants per a ambdós bancs. Tanmateix, aquest tipus d'anàlisi, recorda, "ho fan les institucions de competència".

A Espanya, concretament, és la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència qui se n'encarregarà. I per les paraules del vicepresident del BCE, no serà una decisió ràpida, com també havia advertit la mateixa presidenta de la CNMC fa uns mesos, qui va insinuar que podria allargar-se més de vuit mesos.

En un fòrum econòmic, aquest dilluns, De Guindos insistia que el BCE està a favor de les fusions transfrontereres. "Sempre ho hem dit", però en els casos de consolidació domèstica, explicava, hi ha factors on el Banc Central Europeu no pot entrar. "Nosaltres podem pronunciar-nos des del punt de vista de la solvència i ja hem donat la versió. Però la competència, no és la nostra missió", comentava.

El BCE ha emès ja la seva no oposició a l'opa del BBVA sobre el Sabadell, la qual cosa permet ara pronunciar-se a la CNMC i a la CNMV. Encara que no se sap quant temps tardaran a donar una resposta sobre aquesta operació. En aquest fòrum, precisament, estava el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, que ha preguntat al vicepresident del Banc Central Europeu per què són bones les fusions transfrontereres, ara que Unicredit ha entrat a Comerzbank amb un 9% del capital i té intenció de realitzar una integració.

"Busquem un mercat europeu integrat, ens falta el fons de garantia de dipòsits únic, pel qual advoquem. I crec que el menys quarterat i fragmentat que estigui el sistema, en termes de barreres nacionals, aconsegueixes economies d'escala, la competència s'incrementa i tenir bancs europeus grans és un element fonamental. La integració europea està estancada i crec que seria diferent", assenyalava.

Sense "pacte de cavallers" al Banc d'Espanya

D'altra banda, De Guindos ha comentat el nomenament del nou governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, per part de Moncloa sense arribar a un acord amb l'oposició, com sol ser habitual.

"Hi ha un pacte no escrit, però sí de cavallers, i sempre ajuda que les societats i l'economia funcionin millor", recordava. El vicepresident del BCE creu que el nomenament pactat (com s'ha fet sempre) “és la normalitat i és bo des del punt de vista institucional”.

Però aquesta és la primera vegada que no passa. Sense voler comentar res més, De Guindos assenyalava que el governador Escrivà ja va anar a la reunió de tipus del BCE de la setmana passada, i esperen que segueixin fent "les mateixes aportacions que els seus antecessors", Luis María Linde i Pablo Hernández de Cos.