El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha avançat aquest divendres en una entrevista en la 'Cope' que no és descartable que es comencin a retallar els tipus d'interès el juny de 2024. "És una aposta [dels mercats], pot ser que sigui correcta, pot ser que no sigui correcta, dependrà de moltíssims factors", ha assenyalat De Guindos, que ha posat èmfasi en el missatge del BCE que s'ha arribat a un nivell de tipus que si es manté el temps necessari, serà una "aportació molt important" durant els pròxims trimestres per tornar la inflació al voltant del 2%.
De fet, l'exministre espanyol d'Economia ha admès posteriorment que, amb el nivell actual, "hi ha una possibilitat alta" que "en un període de temps no molt llarg" la inflació es controli. No obstant això, De Guindos s'ha mostrat cautelós, ja que és important vigilar l'evolució de les projeccions i com les pujades de tipus es transmeten als mercats financers.
Del seu costat, De Guindos ha rebutjat les crítiques dels qui es mostren contraris a les pujades de tipus per encarir les hipoteques, ja que la inflació és el "mal superior" per als ciutadans "de renda reduïda" per reduir la seva capacitat adquisitiva. "Si nosaltres no féssim res, ens trobaríem fonamentalment que la inflació es dispararia, hi hauria immediatament unes expectatives d'inflació absolutament desmarxades", ha assegurat.
Economia i deute
Segons De Guindos, el primer semestre de l'economia espanyola ha estat "relativament bo", si bé el segon trimestre ha estat més "fluix" en línia amb la resta de l'economia europea, com és el cas alemany. Així i tot, el vicepresident del BCE ha ressenyat que l'economia espanyola, de moment, és "molt competitiva", atès el seu component exportador, i compta amb un sistema bancari sanejat.
Sobre la possible condonació de deute a les comunitats autònomes, De Guindos ha afirmat que, en produir-se entre administracions públiques, és "neutra" des del punt de vista del conjunt del deute, encara que sí que produeix "un benefici extraordinari als que s'ha perdonat el deute i una pèrdua extraordinària als quals han perdonat el deute".
Tanmateix, ha recordat que dur a terme una condonació general no afavorirà tots per igual, ja que la situació de les diferents regions "no és idèntica". En qualsevol cas, De Guindos ha apuntat que és "important tenir un Govern amb capacitat d'actuació" per elaborar Pressupostos i decidir sobre "determinats projectes d'inversió", sobretot davant de "reptes" com la desacceleració europea i mundial o el repunt dels preus del petroli.
D'altra banda, l'exministre també s'ha referit a la qüestió del nomenament al capdavant del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), sobre la qual cosa ha afirmat que "no sap què farà el Parlament Europeu" després de la nominació per part del BCE de la candidata alemanya, Claudia Buch, per dirigir-lo. Anteriorment, el Parlament va valorar la subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, com preferible per tenir més experiència supervisora prèvia. El Parlament Europeu haurà de ratificar la decisió de l'institut emissor.