El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre espanyol d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha apuntat a un "estancament econòmic" a Europa per al segon semestre d'any, amb "riscos clarament a la baixa", amb un creixement "molt, molt moderat, pròxim al voltant del 0%. De Guindos ha assenyalat que les últimes previsions del BCE indiquen un menor creixement de l'economia i una mica més d'inflació l'any 2023 i 2024. "El creixement per a aquest any el veiem molt moderat, en el 0,7% en la zona euro i en la segona part de l'any estem esperant pràcticament un estancament de la situació econòmica", ha assenyalat durant una intervenció en el XV Fòrum Empresarial del Diari Basc, celebrat a la seu del diari a Sant Sebastià.

En línies generals, també ha advertit que la pujada de tipus d'interès que, segons el seu parer, sí que es mantenen en el temps com estan faran una "aportació substancial" a l'objectiu de "convergència de la inflació cap al 2%. "A partir d'allà el que farem és mirar l'evolució de les dades", perquè "existeix un alt nivell d'incertesa econòmica".

Deteriorament econòmic

La principal causa d'aquest deteriorament econòmic la té l'evolució de la inflació. "L'efecte de la inflació passada sobre el consum a Europa ha reduït la capacitat adquisitiva de les famílies", ha comentat i ha exposat que "l'aportació positiva a la caiguda de la inflació no serà tan important, no serà tan intensa, ni tan profunda com el que va passar en les últimes dues dècades", encara que "en els pròxims mesos continuarà la seva desacceleració". De Guindos ha incidit que "la inflació general ha caigut bastant" i així, ha recordat que "pràcticament fa un any la inflació estava a Europa per sobre del 10% i l'últim indicador que tenim, que va sortir divendres passat, és que és lleugerament per sobre del 4%".

No obstant això, nous factors estan incidint en la seva evolució: el BCE ha "incrementat lleugerament la projecció de creixement (de la inflació) per l'evolució del preu del petroli, que està pujant en aquests moments i s'apropa els 100 dòlars barril; la depreciació de l'euro i els costos laborals unitaris". En aquest sentit, al mercat laboral, s'està donant "una desacceleració en la generació d'ocupació, però, i això és important, amb creixement". A més, ha assenyalat que "la productivitat no està creixent, és a dir, s'està d'alguna forma desaccelerant" i "els costos laborals unitaris en la zona euro estan creixent". De Guindos ha subratllat que aquesta és "una de les preocupacions més grans des del punt de vista de la inflació".

D'altra banda, espera que "la millora que hi va haver en marges empresarials a la zona euro l'any 2022 absorbeixi part de l'increment dels costos laborals unitaris", la qual cosa "d'alguna manera tindrà un efecte positiu, moderador sobre la inflació".

Alentiment econòmic

Respecte a la inflació subjacent -que no té en compte els preus més volàtils-, De Guindos va opinar que "el pitjor" de l'indicador ja ha passat i va pronosticar que "s'anirà moderant", com ja mostren els indicadors. La inflació subjacent "continuarà relativament elevada, però la majoria dels seus indicadors, a mitjà termini, posen de manifest que s'està desaccelerant", ha concretat.

L'alentiment econòmic també es veu influït pel menor creixement de l'economia mundial, "allà té molt a veure la Xina" que, segons el vicepresident de l'autoritat monetària europea, amb la seva "crisi interna de deute i de la situació de l'immobiliari està restant creixement econòmic".