La sisena edició de l'International Talent Monitor (ITM), l'enquesta, que cada dos anys realitza el lobby empresarial Barcelona Global assenyala l'habitatge, la fiscalitat, l'increment del cost de vida, la qualitat de l'aire i la burocràcia com els "principals reptes" de la gran Barcelona.
El talent internacional (emprenedors, científics, professionals tecnològics...) considera que Barcelona ha de potenciar sectors com la sostenibilitat, la cultura, l'educació, la tecnologia i l'ecosistema d'empreses emergents per impulsar l'economia i la innovació amb l'objectiu d'atreure més talent.
No obstant això, les conclusions d'aquesta enquesta mostren una ciutat ben valorada, cosmopolita, amb gran qualitat de vida, amb un sistema sanitari potent, transport públic eficient i, fins i tot, amb bona connectivitat europea malgrat el debat sobre l'ampliació de l'aeroport.
Barcelona Global, amb la col·laboració de Banc Sabadell, va presentar aquest dimarts els resultats de la sisena edició de l'International Talent Monitor, l'enquesta dirigida a conèixer que pensa el talent internacional que viu i treballa a Barcelona sobre temes com l'habitatge, l'educació, la salut, la mobilitat, els negocis, la seva integració o les condicions de vida a la ciutat. Amb més de 1.000 respostes i 8 focus groups, l'International Talent Monitor va incloure en aquesta edició preguntes sobre sostenibilitat i qualitat de l'aire a la ciutat, un aspecte que pot repercutir en la capacitat de Barcelona per atreure i retenir talent.
En la presentació han pres part la presidenta de Barcelona Global, Maite Barrera; la CEO d'aquest lobby empresarial, Mercè Conesa; i el director general adjunt de Banc Sabadell i director territorial de Catalunya, Xavier Comerma.
Maite Barrera va indicar que “no hi ha tanta distància entre el que pensa el talent internacional i els barcelonins”, tot i que va apuntar que els primers “valoren la ciutat més que nosaltres”. Va destacar els problemes del preu de l'habitatge i la fiscalitat.
Sobre el preu de l'habitatge, va recalcar que és un problema per a la captació de talent. Va avançar que en unes setmanes Barcelona Global presentarà un challenge on s'apuntaran possibles solucions que tenen a veure amb la col·laboració pública i privada. “Perquè els preus baixin, hi ha d'haver oferta i això només amb organismes públics no s'aconseguirà”, va indicar.
Sobre fiscalitat, va precisar que "no estem parlant que Barcelona sigui un paradís fiscal sinó que tingui condicions similars a altres ciutats amb les quals competim".
Per part seva, Comerma ha afegit que "Barcelona s'ha convertit en la millor ciutat del sud d'Europa per viure i treballar". Un 24% de la població actual de la ciutat és d'origen estranger i, d'aquests, un 50% no té plans per marxar cap a un altre lloc.
Conesa va recordar que "Barcelona és una ciutat dʻoportunitats de futur que ha de millorar en alguns aspectes". I enumero els grans reptes:
• Fiscalitat. Suposa una de les “barreres” per atraure i retenir talent. Els professionals estrangers altament qualificats tenen la “percepció” que la pressió fiscal a Barcelona és “elevada”. La seva valoració es redueix a la darrera enquesta respecte a les precedents en gairebé tots els tipus impositius: impost sobre el patrimoni (amb una puntuació de 3 quan el 2021 va obtenir un 3,4 sobre un màxim de 7), impost de renda (3, 6 davant 3,5) o impost de societats (en aquest cas amb un 3,7 tant en aquesta enquesta com en la de 2021).
• Sostenibilitat. Per primera vegada, l'ITM va preguntar als enquestats per la qualitat de l'aire que respiren, és a dir, per la contaminació. Tot i que li donen un aprovat, insisteixen en la necessitat de polítiques per reduir les emissions de carboni. Advoquen per potenciar el transport urbà –si bé el 89% ho considera satisfactori–, per millors connexions amb l'àrea metropolitana i per un turisme sostenible i de qualitat.
• Habitatge. Tot i que sovint s'ha culpat els professionals estrangers de contribuir a l'increment del preu dels lloguers, aquests consideren que manca habitatge assequible. Precisament, la facilitat per accedir a un habitatge assequible, sigui de lloguer o compra, rep una de les notes més baixes a l'enquesta (2,6 sobre 7) fins al punt de considerar aquesta situació com a “molt insatisfactòria”. Els analistes de l'ITM consideren que l'encariment de l'habitatge influeix en una percepció negativa sobre l'evolució del cost de la vida a la ciutat i la pèrdua de poder adquisitiu.
• Salaris. El 74,4% dels enquestats afirmen que no estan satisfets amb els salaris. Conesa va subratllar que la majoria estan "insatisfets" i que "la competitivitat no s'acompanya amb l'increment del cost de la vida".
• Burocràcia. Com en les anteriors enquestes, hi ha un descontentament entre els professionals estrangers amb els procediments administratius, especialment per obtenir el NIE o crear una empresa a Barcelona. Reclamen alleujar la càrrega administrativa mitjançant la digitalització