El preu de l'habitatge lliure va pujar un 7,8% interanual en el segon trimestre de l'any, taxa 1,5 punts superior a la del trimestre previ i la més elevada des del segon trimestre de 2022, quan es va incrementar en un 8%, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicat aquest dijous. Amb el repunt del segon trimestre de 2024, s'acumulen ja 41 trimestres consecutius d'alces interanuals en el preu de l'habitatge lliure. Aquest impuls del 7,8% en els preus es va deure tant a l'habitatge nou com a la de segona mà. En concret, el preu de l'habitatge nou es va disparar un 11,2% interanual en el segon trimestre, taxa 1,1 punts superior a la del trimestre anterior i la més alta des del tercer trimestre de 2007, quan va esclatar la crisi de les hipoteques subprime.
Per la seva part, el preu de l'habitatge utilitzat va augmentar un 7,3% interanual en el segon trimestre, 1,6 punts per sobre del que ho va fer en el trimestre previ i el seu repunt més gran des de l'estiu de 2022.
Catalunya puja un 6,7%
Totes les comunitats autònomes van elevar el preu de l'habitatge lliure en el segon trimestre en taxa interanual. Catalunya es troba entre les que registren una pujada més moderada: en concret, el conjunt de l'habitatge lliure s'encareix un 6,7% respecte al segon trimestre de 2023 que, en el cas de l'habitatge nou, el preu s'eleva un 9,5% i la de segona mà un 6,4%.
Els increments més grans se les van registrar en Navarra (+10,3%), Aragó (+9,9%), Andalusia i Ceuta (+9,5%) i Cantàbria, Comunitat Valenciana i La Rioja, a totes elles amb un avanç del 8,6%. Els increments més moderats es van donar en Castella-La Mancha (+5,3%), Extremadura i Balears (+6,2% en ambdós casos) i Galícia un 6,7%, igual que Catalunya.
En taxa intertrimestral (segon trimestre sobre primer trimestre), el preu de l'habitatge lliure va pujar un 3,6%, la seva alça trimestral més gran des del segon trimestre de 2015. Entre abril i juny, el preu de l'habitatge utilitzat va créixer un 3,7%, el seu increment trimestral més important també des del segon trimestre de 2015. Catalunya es col·loca molt per sota, amb un increment del 2,8% en relació amb el preu del primer trimestre de l'any, amb un canvi de tendència, perquè la nova registra increments inferiors, de l'1,7%, davant el 2,9% de la utilitzada. Una tendència que es repeteix en la resta de territoris, ja que l'habitatge nou va elevar el seu preu un 2,7%, moderant en gairebé tres punts l'avenç|avanç experimentat en el primer trimestre de l'any.