Mai el sector de les cases prefabricades, que l'integren sobretot petites empreses, s'havia vist tant en el focus com aquests dies. El passat dijous, Pedro Sánchez va anunciar a la fira Rebuild de Madrid que el govern espanyol dotarà de 1.300 milions d'euros en 10 anys la construcció industrial per tal d'accelerar i reforçar les necessitats davant l'augment de demanda i els elevats preus que asfixien les famílies. Des del sector, a Catalunya, celebren el que pot ser "un punt d'inflexió", però alerten que cal un nou marc normatiu per a acompanyar aquest creixement.

 El Clúster de Construcció Industrial de Catalunya (CCIC), en resposta a una petició d'ON ECONOMIA, creu que aquest anunci d'un PERTE que "suposa un punt d’inflexió per a un sector amb un ampli potencial de creixement a Espanya, on s’estima que actualment representa menys del 5% de la construcció total". Però alerta que cal un nou marc regulador per a poder absorbir aquest creixement. 

Ara bé, "el sector afronta importants reptes derivats de la fragmentació normativa", alerta el clúster, que lamenta que l'exigència de col·laborar amb constructores tradicionals en les licitacions públiques "podria limitar l'impacte del PERTE", en paraules del president del CCIC, Pere Armora.

Un futur incert

A més, "un altre escull amb què es troba el sector per al seu desenvolupament industrial és l’absència d’un marc de garanties respecte a l’evolució futura del sector". El CCIC destaca que les empreses necessiten inversions importants per adaptar-se a la capacitat productiva, amb nova maquinària i equipaments especialitzats, però que moltes empreses es mostren reticents a fer aquestes inversions per "la volatilitat inherent al sector".

"Estem molt condicionats per procediments administratius complexos que inclouen processos de contractació pública, tramitació de permisos i llicències, així com l’aplicació de criteris d’avaluació que poden presentar un elevat component de variabilitat interpretativa", afegeixen. La majoria d'empreses que s'hi dediquen són de mida petita i mitjana. 

 

Per a construir una casa prefabricada, amb un preu que ronda els 1.200 euros per metre quadrat, cal trobar el terreny on construir i rebre l'autorització de l'Ajuntament. En molts casos, tal com explicava Miguel Gascón, de Mas House, a ON ECONOMIA, els municipis petits no compten amb un arquitecte i depenen del de la comarca que pot trigar mesos a autoritzar l'obra. 

Sánchez va defensar aquest PERTE basant-se en tres eixos: l’augment de la capacitat productiva, la millora de l’eficiència i la sostenibilitat, i el desenvolupament de la formació i el talent. I el centre neuràlgic estarà al port de València, on es crearà la Ciutat de la Industrialització de la Construcció. Serà "un espai destinat tant a ubicar iniciatives industrials que puguin beneficiar-se de terra o finançament públic com a formació de treballadors", va dir Sánchez. Serà també un hub d'innovació on experimentar amb les formes modernes de construcció d'habitatge, que a Espanya són per sota del 5% total, "molt per sota de països com Alemanya o els Països Baixos, on assoleixen el 20%", ha dit Sánchez.

La suma de l'habitatge industrial ha de reforçar el pla de construir fins a 184.000 habitatges socials, en un context en què més de la meitat dels espanyols gasten entre un 40 i un 60% del seu sou en habitatge i despeses de la llar i amb uns preus que, a Barcelona, arriben als 5.000 euros per metre quadrat de mitjana. 

Construcció més ràpida

El clúster de construcció industrial defensa que "la construcció industrialitzada permet reduir els temps d’execució entre un 20% i un 60%, disminuir l’impacte ambiental i millorar les condicions laborals, cosa que la converteix en una alternativa prometedora davant la construcció tradicional". Mentre estudien la capacitat productiva del sector per adaptar-se a aquest impuls, destaquen que la manca de mà d'obra a la construcció tradicional, més exigent des del punt de vista de recursos humans, pot ser un incentiu per a fomentar les prefabricades. En aquest sentit, el CCIC confia en "la col·laboració amb universitats i centres de Formació Professional per desenvolupar perfils tècnics especialitzats".

"Si el Perte s’implementa de manera integral, podria posicionar Espanya com a referent mediterrani en construcció 4.0, tancant la bretxa amb Europa septentrional i oferint solucions escalables a la crisi residencial", defensen des del CCIC.

Tot plegat ha succeït mentre se celebrava la fira Rebuild, centrada en el sector, i on fins a 8 clústers de construcció s'han unit en una xarxa de clústers que aplega 900 socis i 51.000 milions de facturació. L'aliança vol fomentar "l'avenç del sector en totes les seves dimensions". Entre els socis, hi ha 800 empreses, però també 16 universitats, 24 centres tecnològics i 42 associacions empresarials. La xarxa estarà coordinada pel director del Clúster de Hábitat Eficiente de Castilla y León, AEICE, Enrique Cobreros.