El preu de l'habitatge utilitzat a Espanya va registrar una pujada de l'11,2% interanual durant el primer trimestre de l'any, la qual cosa deixa el metre quadrat en 2.311 euros, segons l'últim índex de preus d'Idealista, que ha destacat que amb aquest increment s'ha assolit un nou màxim històric. Atenent la variació trimestral, els preus s'han incrementat un 1,7% en els últims tres mesos.

Totes les capitals espanyoles han incrementat els seus preus en els últims dotze mesos, excepte a Osca, on es van reduir un 7,8%. Madrid encapçala la pujada de preus, després d'encarir-se un 22,7% l'últim any, seguida per València amb un 21,6%. Els segueixen Màlaga (20,3%), Palma (18,5%), Alacant (16,2%) i Salamanca (15,1%). Entre els grans mercats, els preus també han pujat a Sevilla (13,8%), Barcelona (11,3%), Sant Sebastià (9,8%) i Bilbao (7,3%). Mentre que l'única reducció de preu s'ha viscut a Osca, les menors pujades s'han produït en Girona (0,3%), Ourense (1,8%) i Palència (2,3%).

Sant Sebastià, la capital més cara d'Espanya

Així, Sant Sebastià és la capital espanyola més cara (6.000 euros per metre quadrat), seguida de Madrid (5.321 euros), Barcelona (4.804 euros), Palma (4.634 euros) i Bilbao (3.532 euros). En la part oposada de la taula trobem Zamora, la capital més econòmica, amb un preu de 1.199 euros el metre quadrat. Idealista ha ressaltat que 19 de les 52 capitals de província analitzades marquen preus màxims aquest mes de desembre.

El portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta, ha declarat que feia molt temps que els preus de venda no creixien per sobre dels del lloguer, però aquesta tendència sembla haver-se assentat al mercat. "L'oferta d'habitatges en venda continua reduint-se i ni l'escassa obra nova que es construeix ni el producte que arriba del ja gairebé inexistent mercat del lloguer són capaços de contenir una demanda que no deixa de créixer", ha apuntat.

D'aquesta manera, el portaveu del portal immobiliari ha demanat que, "de manera urgent", es legisli per facilitar i escurçar els terminis del desenvolupament de terra i la promoció de nous habitatges. "Tenim un importantíssim dèficit d'habitatges que es va agreujant trimestre a trimestre i només la creació d'oferta pot posar fi a l'escalada dels preus", ha advertit Iñareta.

A Catalunya els preus han pujat un 6%

Pel que fa a les dades per comunitats autònomes, els preus també s'han incrementat en totes durant els últims dotze mesos. La pujada més gran s'ha registrat a Madrid, on les expectatives dels propietaris s'han incrementat un 20,5%. També amb augments de dos dígits se situen les pujades de les Canàries (16,5%), Comunitat Valenciana (16%), la Regió de Múrcia (14,6%), les Balears (13,9%) i Andalusia (13,3%).

La Rioja registra la menor pujada, amb un 1% interanual, seguida per Aragó (1,4%), Castella i Lleó (1,8%), Castella-la Manxa (2,3%) i Galícia (2,8%). A Catalunya l'increment va ser del 6%.

Així, Balears segueix posicionada com l'autonomia més cara, amb 4.797 euros per metre quadrat, la qual cosa suposa el preu més alt des que Idealista té registres. Li segueixen Madrid (4.013 euros per metre quadrat), que també registra el seu màxim històric. En tercera posició està País Basc (3.117 euros), seguit de les Canàries (2.958 euros). En el costat oposat de la taula trobem a Castella-la Manxa (952 euros), Extremadura (969 euros) i Castella i Lleó (1.209 euros), les comunitats més econòmiques.