El Ministeri de Treball i els sindicats han acordat una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) del 5% per aquest any. Aquest increment, que beneficiarà prop de 2,5 milions de treballadors, es traslladarà als empleats a partir de l'1 de gener de 2024. Amb l'augment del 5%, l'SMI passa dels 1.080 euros bruts mensuals als 1.134 euros bruts en catorze pagues, a compte de l'impost sobre la renda (IRPF) de tot just 2,80 euros (39,31 euros en el conjunt de l'any).
Aquesta xifra es tradueix anualment en un increment de 756 euros, per la qual cosa els treballadors passaran de cobrar un salari mínim de 15.120 a 15.876 euros. Per dia, l'SMI queda fixat en 37,8 euros, sense distinció de sexe ni edat dels treballadors. Cal recordar que aquestes xifres són en brut, per la qual cosa, per saber la quantitat en net que percebran els empleats a les seves nòmines caldrà aplicar la retenció d'Hisenda.
Cal tenir en compte que a Espanya les rendes de 15.000 euros bruts a l'any (o inferiors) no tenen retencions d'IRPF. Al contrari, si se sobrepassa aquesta xifra, sí que s'aplicarà la retenció en funció de cada situació personal del treballador: edat, si té fills o no, estat civil i altres.
Pujada del mínim exempt de retenció
Per evitar que la pujada del salari mínim el 2024 es tradueixi en un perjudici fiscal, Hisenda ha anunciat la seva intenció de pujar el mínim exempt de retenció. Tanmateix, no ha concretat la quantia. A l'esborrany del reial decret es detalla que el mínim se situarà en 15.876 euros, que és, exactament, la mateixa quantitat en la qual queda l'SMI. "D'aquesta manera, el salari mínim interprofessional no quedaria subjecte a retenció", segons l'esborrany de la norma.
Aquest mínim exempt de retenció de 15.876 euros serà superior en funció de les circumstàncies familiars de cada treballador i podrà arribar a 19.262 euros per al cas d'un treballador amb dos fills o més i un cònjuge amb rendes inferiors a 1.500 euros a l'any (actualment aquest màxim és de 19.241 euros). El mínim exempt per a un contribuent solter, vidu, divorciat o separat legalment amb un fill serà de 17.644 euros i amb dos fills o més, de 18.694 euros. En el cas d'un contribuent sense fills, el cònjuge del qual no obtingui rendes superiors a 1.500 euros anuals, excloses les exemptes, el mínim serà de 17.197 euros. Si té un fill, el mínim seria de 18.130 euros i si té dos fills o més serà de 19.262 euros.
Salaris propers a l'SMI
Què passarà amb els salaris més propers a l'SMI? Segons el document, la millora s'estendrà a aquests casos per evitar "un clar error de salt" que els faria haver d'assumir retencions molt més elevades. Per evitar-ho, els contribuents amb rendiments nets de treball de fins a 19.747,5 euros anuals (21.000 euros bruts) veuran reduïdes les seves retencions o ingressos a compte. Per tant, a les rendes compreses entre els 15.876 euros i els 19.747,5 euros nets se'ls practicaran menys retencions de les que correspondrien i menys de les quals s'apliquen ara.
Hisenda calcula que la pujada del mínim exempt i la rebaixa de retenció de salaris que s'hi apropen, recaptarà 1.385 milions d'euros, que es distribuiran entre les administracions territorials i l'Administració General de l'Estat en estar l'IRPF parcialment cedit a les comunitats. D'acord amb els càlculs d'Hisenda, s'estima que la modificació que s'introdueix al Reglament de l'Impost sobre les Persones Físiques podria beneficiar una mica més de 5,2 milions de contribuents.
El canvi en les retencions en l'IRPF s'aprovarà en el mateix Consell de Ministres en el qual es donarà llum verda a la pujada de l'SMI, per després passar a modificar la normativa de l'IRPF, probablement en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2024.