L'herència universal que ha proposat la ministra de Treball i candidata a presidenta per Sumar, Yolanda Díaz, ha estat aquest dilluns motiu de disputa amb la ministra d'Economia, Nadia Calviño, que ha qüestionat la proposta, tant per la seva viabilitat fiscal com pel fet que s'ofereixi a tots els ciutadans sense discriminar per renda.

La proposta és la següent: donar 20.000 euros a tots els espanyols que compleixin 18 anys, de manera que els joves comptin amb uns fons per formar-se i un cert marge a l'hora d'enfocar la seva carrera professional. La candidata Díaz ha defensat la proposta en un fil de Twitter en què defensa l'ajuda com "un nou dret universal que ajudi els joves a continuar formant-se, iniciar el seu camí professional i independitzar-se". "Serà un trampolí que promogui la llibertat per elegir el seu camí en la vida", ha afegit.

 

 

"Millorar la formació, o posar en marxa un projecte laboral o empresarial, no ha de dependre d'on haguem nascut", defensa Díaz, que creu que "no hi ha veritable igualtat d'oportunitats sense redistribució de rendes que proporcioni instruments de suport als qui inicien la seva etapa en la vida".

La mesura no ha agradat a la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño. "Qui proposi mesures que consisteixin a donar subvencions, ajuts, així, sense cap mena de restricció, ni nivell de renda, ni un objectiu concret, ha d'explicar com el finançaria, perquè en els anys vinents hem de seguir amb una política fiscal responsable", ha dit Calviño en una entrevista en Televisió Espanyola.

Impost a les grans fortunes

Díaz, de fet, ho ha explicat al fil de Twitter. "L'herència universal es finançarà amb un nou i ambiciós Impost a les Grans Fortunes", ha defensat Díaz. També ha defensat el fet que sigui universal, independentment dels nivells de renda: "També la sanitat, l'educació o les pensions són drets universals per a totes les persones -sigui quin sigui el seu nivell de renda-, i no per això deixen de ser polítiques fortament redistributives".

"Aquesta mesura serà a més molt eficaç, ja que no comportarà burocràcia innecessària", ha afegit Díaz, que ho ha comparat amb "altres mecanismes de redistribució focalitzats i amb complicats requisits d'accés". La ministra i candidata ha explicat que el dret s'adquireix en complir els 18 anys, encara que el pagament es farà als 23, després d'un procés d'assessorament. I ha citat economistes "de reconegut prestigi" com Tony Atkinson o Thomas Piketty com avals intel·lectuals de la proposta.

Al polèmic debat s'hi han sumat també altres veus com el president de la patronal Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, que ha demanat "més serietat" en les propostes. "S'ha sentit una mesura de 20.000 euros per a la gent jove (...) Són exactament 9.000 milions d'euros. 6.000 milions d'euros és el pressupost del Ministeri d'Educació i Formació per a aquest any. I 3.000 milions, si veuen els comptes de l'Estat, és el pressupost del Ministeri de Sanitat. Aquesta mesura suposa tant com el Ministeri d'Educació i de Sanitat junts", ha advertit.

 

 

L'última a sumar-se a la conversa pública ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso. "Malament que entre totes les beques de la Comunitat de Madrid unes estiguin destinades a premiar alumnes d'FP que s'esforcen. Millor regalar-los 20.000€", ha sentenciat. A l'esquerra de Sumar, no obstant això, també Anticapitalistes, escissió de Podemos, ha criticat que la mesura incita a "competir com a llops al mercat".