El ministre d'Indústria, Jordi Hereu, ha defensat aquest dimecres que Europa i Espanya han de caminar juntes cap a un "renaixement industrial". Per aconseguir-ho, Hereu ha defensat el paper de les subvencions públiques, sobretot els PERTE de descarbonització, que tenen un efecte "multiplicador" en les inversions de les empreses per dur a terme la seva transició energètica. "Soc un venedor de PERTEs", ha dit amb humor durant la seva intervenció en la jornada sobre descarbonització industrial organitzada per Naturgy a Madrid.

"Si ajudem el procés de renaixement industrial, no només fomentarem la descarbonització, sinó que aconseguirem millors sous, qualitat i una societat més cohesionada," ha defensat Hereu, en la línia del defensat prèviament pel president de Naturgy, Francisco Reynés. Reynés ha defensat que una bona descarbonització de la indústria ajudarà que no hi hagi més deslocalitzacions en la indústria, sempre que es tingui en compte el preu i la seguretat de subministrament a l'hora de descarbonitzar, en la qual cosa se sol dir "el trilema energètic".

El president de CEOE, Antonio Garamendi, ha defensat per la seva part augmentar el pes de la indústria en el PIB espanyol per assolir un 20% sobre el total, una cosa que es pot aconseguir mirant cap a Navarra, Euskadi o Burgos, segons ha defensat. Per descarbonitzar l'economia, ha estimat Garamendi, Espanya haurà d'invertir 300.000 milones d'euros fins a 2030, el 80% d'inversió privada.

Més enllà de la descarbonització i el pes de la indústria, tant Hereu com Garamendi han defensat, en la línia de l'últim informe d'Enrico Letta, la importància de l'economia d'escala per "competir amb altres països", en paraules d'Hereu.

Aquesta descarbonització i aposta industrial han, segons Garamendi, "d'aportar seguretat jurídica, estabilitat reguladora i qualitat de la norma". "Quan el PIB industrial supera el 20%, l'atur és menor al 10%", ha defensat el màxim representant de la patronal.

Reynés ha defensat la importància dels gasos renovables en aquest procés i ha lamentat "el coll d'ampolla" dels permisos que alenteixen la implementació de projectes energètics, si bé la descarbonització "no es pot fer de cop" des del seu punt de vista.

El ministre Hereu, finalment, ha recordat que aquest mateix dimecres s'han aprovat els 300 milions d'euros d'ajuts al sector electrointensivo per compensar el CO2.