El ministre d'Indústria, Jordi Hereu, ha aprofitat la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats, per recordar als partits polítics catalans, especialment a Junts, que les empreses que van deixar Catalunya arran del procés van optar pel retorn si hi ha estabilitat política, seguretat jurídica i incentius per a això. En concret, Hereu s'ha pronunciat sobre el "gran objectiu" de normalitzar la vida social, política i econòmica a Catalunya, que al seu entendre tenen els partits independentistes com Junts i també l'Executiu espanyol. Això, ha dit Hereu, derivarà en un impuls de la indústria, el comerç i l'activitat econòmica en la comunitat autònoma. "Construir la convivència a Catalunya és una de les millors cartes a jugar per poder recuperar l'activitat econòmica i, de forma natural, anar recuperant la presència empresarial en un cert moment", ha afegit el ministre, en declaracions recollides per Europa Press.
Tanmateix, el diputat de Junts, Josep Maria Cruset, ha assenyalat que a Catalunya "no hi ha problemes de convivència" i ha avançat que la seva formació serà "exigent" quant a la tornada de les empreses. "No formem part de cap bloc de l'Estat espanyol i únicament ens devem a Catalunya i la seva gent", ha advertit Cruset. El diputat ha demanat a l'Executiu garanties per a la tornada a Catalunya d'aquestes companyies que se'n van anar de la comunitat autònoma a partir de 2017 pel procés independentistes. Segons el parer del diputat independentista, va ser l'actuació del Govern de Mariano Rajoy la que "va forçar" el trasllat de la seu de milers d'empreses fora de Catalunya, amb l'objectiu de "castigar econòmicament" a la regió. "És evident que cal revertir els efectes d'aquella operació d'Estat, i ara que Junts és clau en aquest hemicicle, el que ha estat impossible en els últims quatre anys ara es fa realitat", ha subratllat Cruset.
En la seva rèplica, el ministre ha destacat la "magnífica gestió" que Cruset va executar sota la presidència del Port de Tarragona i li ha recordat que algunes de les motivacions que porten les empreses a fixar la seva seu en una regió estan relacionats amb l'estabilitat política, la seguretat jurídica i els incentius que es poden donar, una cosa que segons el seu parer no es complia en els dies del referèndum de 2017. "Per tant, anem treballant en tots aquests factors", ha reblat el ministre.