El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha dit que la dimissió del president executiu de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, de la presidència de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) és "un toc d'atenció que hem de tenir present". No obstant això, ha reivindicat la feina del Govern en l'electrificació: "Estem invertint no centenars, sinó milers de milions d'euros". Griffiths va presentar la seva dimissió aquest dimarts argumentant la falta de suport del govern espanyol al procés d'electrificació, com en la lentitud a aprovar un nou pla Moves (encara pendent) i, molt especialment, en el desenvolupament de la infraestructura pública de càrrega, una cosa que ja havia exposat públicament en diverses ocasions.

Davant d'aquesta decisió i a preguntes dels mitjans de comunicació durant la seva participació en la Trobada Empresarial al Pirineu, el ministre Hereu ha comentat els diferents Perte del Vehículo Eléctrico que ha impulsat el Govern i la "gran transformació de les cadenes productives de l'automoció" que comporten. "El procés d'electrificació cap a una mobilitat elèctrica i connectada és un procés irreversible", ha assenyalat el ministre, que ha afegit que, textualment, ningú mai no va dir que seria un procés curt ni fàcil. Hereu ha donat la raó al directiu de Seat en el sentit que és necessari millorar la xarxa de recàrrega i impulsar nous incentius "que siguin més clars de cara al consumidor".

El ministre d'Indústria ha fet les declaracions anteriorment a la conferència que ha impartit davant del nombrós col·lectiu d'empresaris que aquest divendres han anat a l'encontre que se celebra en la Seu d'Urgell. El seu discurs s'ha centrat en les oportunitats del procés de reindustrialització d'Europa i de la transformació dels lideratges empresarials. Segons el titular d'Indústria cal que el teixit empresarial i les administracions públiques vagin de bracet per aconseguir aquests dos objectius que no estan exemptes de riscos i reptes. 

Hereu ha destacat “el model de valors d’Europa” basat en “la llibertat, igualtat, drets humans i la dignitat de les persones” com a base per a aconseguir “salaris més dignes”, millorar l’economia dels territoris i “augmentar la capacitat d’exportació”. Per això ha destacat “el lideratge amb propòsit de les persones que lideren empreses, compromeses amb causes socials generals”, que considera “imprescindibles” per a treballar conjuntament “amb les polítiques públiques” i el lideratge “d’alcaldes i alcaldesses”. “Es necessita un lideratge compromès per a transformar la indústria i el turisme. El nostre objectiu és treballar junts per a un futur més sostenible i pròsper”, ha subratllat Hereu. 

Anant per parts, sobre la indústria, Hereu ha manifestat que malgrat que la globalització segueix sent una aposta vàlida, ara és "una globalització regionalitzada", perquè s'ha vist que hi havia una necessitat de "produir més a prop". Això és, segons el ministre, una gran oportunitat per a Europa perquè vol dir "innovació, talent, salaris dignes, exportació... i, en definitiva, una societat més cohesionada". 

El Perte agroalimentari s'obre a la pime

En aquest sentit, ha recordat l'ús dels fons europeus i el disseny dels Perte que ha fet el govern espanyol. Hereu ha subratllat que el segon Perte Agroalimentari, publicat la setmana passada, ha rebaixat el nivell d'inversió necessària de 10 a 3 milions per tal que es puguin presentar més pimes, i ha dit que "segur que és una gran ocasió per a les empreses del Pirineu", una zona molt important en les activitats agroalimentàries. Aquesta segona convocatòria comptarà amb un finançament de 100 milions d'euros i una nova línia d'inversió en pimes, i Hereu ha explicat que “després hi haurà préstecs per 200 milions”. El finançament serà per a projectes individuals, comptarà amb una subvenció de 100 milions d'euros i serà de concurrència simple, no competitiva.

El turisme amb un model sostenible

En la conferència Liderant la transformació industrial i el turisme de futur, que ha impartit el ministre Hereu, el turisme ha pres una part molt important de la seva exposició. Des del punt de vista que el turisme no és només un fenomen econòmic sinó també social, s'ha de fer una aporta per la qualitat i per la sostenibilitat (tant social com mediambiental), "però s'ha de gestionar bé". Alhora s'ha de "repartir el turisme", fer que arribi a tots els punts d'Espanya per mitjà de la digitalització i la diversificació de l'oferta. "S'han de redistribuir els beneficis del turisme arreu, i aquí, als Pirineus, hi heu de veure una gran oportunitat", ha dit adreçant-se a l'auditori.

Preguntat pels assistents sobre la regulació dels apartaments turístics, Hereu ha deixat clar que són les administracions locals, especialment els ajuntaments, els que tenen la paella pel mànec perquè "cada territori és diferent: hi ha llocs on s'han de posar límits i, en altres, són necessaris per ampliar l'oferta".