El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, creu "legítima" la proposta de sol·licitar un concert econòmic català, però creu que s'han d'atendre "les regles generals" i, per tant, ha defensat "el respecte al diàleg també amb la resta de comunitats autònomes".
Hereu ha fet aquestes manifestacions a Bilbao, on ha participat en un fòrum organitzat per 'El Correo' entorn de la industrialització i ha estat qüestionat entorn de la proposta del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que demana un Concert econòmic català "solidari". El ministre d'Indústria ha afirmat, en primer lloc, que és una proposta "legítima" però ha indicat que l'hauran d'"abordar en un diàleg —evidentment amb el Govern de Catalunya—, però atenent les regles generals" que s'han donat. "Regles de les quals venim, de les que acceptem en el seu moment i, per tant, des del respecte al diàleg també amb la resta de comunitats autònomes," ha afegit.
Segons ha apuntat, hi haurà una gestió on és "evident" que certs models no es poden "trencar unilateralment, sinó que haurà de ser fruit del diàleg". Jordi Hereu ha afirmat que l'Estatut d'Autonomia català és un text "vigent que té elements a desenvolupar". Segons el seu parer, és la "peça fonamental" de l'autogovern català, "que cal enfortir".
"De vegades ha semblat que l'autogovern era un element que fins i tot destorbava davant el gran objectiu, no. El reforç de l'autogovern és un element fonamental i això implica parlar sobre un sistema de finançament", ha afegit.
Qüestionat pel que pugui passar a Catalunya, ha afirmat que aquesta comunitat té "una gran oportunitat" i ha assenyalat, des del punt de vista del Govern d'Espanya, hi ha una agenda en la qual s'està treballant que és "desenvolupament econòmic, ampliació o defensa de drets socials, econòmics i cívics" i, com a "tercer gran eix", la convivència, "que és la capacitat d'acordar".
Segons el seu parer, la convivència és una condició "molt necessària" per poder ampliar drets i impulsar el desenvolupament econòmic. Hereu ha assegurat que "la falta de convivència és un llast per al desenvolupament social i econòmic".
El ministre d'Indústria creu que a Catalunya hi ha l'oportunitat de tancar un període on, objectivament, en "la convivència, per una mala gestió de desacords polítics, de diferents visions estratègiques molt difícils de construir, hi ha una sensació que s'ha perdut temps, energies i s'ha de reprendre una agenda de retrobament".
Segons ha indicat, ha de ser un retrobament "entre diferents" i creu que Catalunya té "l'oportunitat de fer possible diferents visions, però, en canvi, entorn d'una agenda de reconstrucció nacional".
Un canvi "possible"
Segons la seva opinió, "el canvi és possible" a Catalunya, però no significarà "la negació de l'altre". Per a Jordi Hereu, és fonamental i ha apostat per "buscar la unitat com a base per desenvolupar un projecte fort de Catalunya". Així mateix, creu que cal reconstruir la "bona governança i el bon govern, el govern de les coses".
El titular d'Indústria creu que "la unitat i bon govern s'obriran pas en la nova etapa a Catalunya, però no des de la negació de l'altre, sinó justament des de la cultura de l'acord en allò que pugui passar".
En tot cas, ha indicat que, "per sort, l'última paraula" la tindran els ciutadans de Catalunya, que són els que en les eleccions del 12 de maig hauran de decidir es manté aquesta dinàmica que "llasta moltes oportunitats de desenvolupament o realment s'agafa un camí per accelerar el desenvolupament i afrontar alguns reptes, que són molt sistèmics."
"Crec que hem de restituir un bon autogovern, per tant, modificar l'instrument Generalitat, hem d'afrontar un debat molt serè i molt profund en l'educació, crec que hem d'afrontar bases de la seguretat a Catalunya, i hem de passar de la Catalunya del 'no' a moltes coses, a la Catalunya que decideixi positivament sobre estratègies fonamentals, en aigua, en energia, en desenvolupament d'infraestructures, en connectivitat global," ha afegit.
Al seu entendre, alguns temes estan "parats en un marasme on ningú no decideix res des de fa massa temps" i això és una cosa que volen "canviar".
Legislatura d'estat
Qüestionat per si creu que, després de les eleccions a Catalunya per les exigències dels partits catalans la legislatura en l'Estat pugui 'col·lapsar' i hi hagi noves eleccions, ha assegurat que ell està treballant per impulsar els compromisos del seu Ministeri.
"Estem centrats en el que estem centrats, i crec que és una agenda, la del desenvolupament, la de la defensa de drets i la de la convivència, que no és només l'agenda d'aquest Govern, sinó que és una agenda compartida i pactada amb la diversitat d'Espanya que s'expressa políticament al Parlament", ha manifestat.
Jordi Hereu ha assegurat que no pot "parlar per d'altres" que "tenen a la seva mà decidir si aquest full de ruta estratègic es manté, es defensa, de vegades des del diàleg, la discrepància, la negociació evident, o es talla".
No obstant això, ha afirmat que ell no pensa dedicar "energia a pensar el que pugui passar" i ha afegit que, "passi el que passi", els trobarà "treballant". Hereu ha indicat que creu "en el sentit comú" i, "més enllà de les divergències", ha manifestat que hi ha hagut "un esforç d'aproximació de mons que semblaven molt distants entorn d'una agenda".
"El que tenim entre mans fa que hàgim de fer l'esforç d'aproximació. I llavors, poden tallar aquest projecte estratègic? Es pot tallar. Depenem de molta gent, però la pregunta és si es talla aquest desenvolupament d'aquest projecte estratègic, quina és l'alternativa?", s'ha preguntat.
Per tant, ha apel·lat al "sentit comú" i, encara que considera que venen "setmanes i mesos de confrontació democràtica entorn d'unes eleccions", entén que, "més enllà d'aquesta conjuntura, d'aquesta gran primavera electoral", de l'"escuma del dia a dia", hi ha "un fil conductor que mereix suport estratègic de gent molt diferent". "Crec que a tots ens convé que això es pugui desenvolupar més enllà de les dificultats del dia a dia", ha afegit.
"Tombar per KO"
No obstant això, ha afirmat que d'altres tenen l'"estratègia de tombar per KO en aquests primers mesos aquest Govern", i que ho fan perquè saben que, "si pot perdurar, s'aniran veient els efectes beneficiosos en els tres àmbits —desenvolupament econòmic, defensa i extensió de drets i la convivència—".
"Jo crec que la convivència entre catalans, catalans amb la resta de l'Estat, és una guia, és sempre un relat vencedor, encara que hi hagi mil dificultats entremig, però a les dificultats palatines, els dono la importància que té, però darrere hi ha un país", ha afegit.
Hereu ha recordat que "a 200 quilòmetres de Madrid ja hi ha altres realitats", i ha assegurat que creu "molt en aquest full de ruta d'un país que sap que en la seva diversitat no té una amenaça, sinó que té la seva gran fortalesa". "En la gestió de la diversitat, el respecte a la diversitat no és un punt feble, és un punt fort", ha apuntat.
Pròrroga dels Pressupostos
En relació amb la pròrroga dels Pressupostos Generals de l'Estat, ha afegit que el de 2023 "va ser un bon pressupost", i ha indicat que prorrogar-los afecten "objectivament molt poc" al seu Ministeri i els seus projectes anunciats no es veuran afectats per no tenir uns nous comptes.
Segons el seu parer, és un "encert començar a treballar bé un pressupost" i considera que, atesa la conjuntura, la "temptació de no arribar a bon port" una negociació pressupostària "seria altíssima".