L'euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat a Espanya per calcular les hipoteques variables, s'encamina a un descens a l'abril, amb la qual cosa, en cas de confirmar-se, les hipoteques es reduirien, per primera vegada des de 2022, les quotes que es revisen anualment. A falta d'escasses sessions perquè finalitzi abril, la taxa mitjana de l'euríbor se situa provisionalment en l'entorn del 3,7%, lleugerament inferior al 3,718% de març, mes en què l'indicador va experimentar una lleugera pujada després de tres baixades consecutives.
Després d'assolir mínims històrics el gener de 2021 (-0,505 %), l'euríbor va començar una important tendència alcista un any després, el gener de 2022, en un moment en què el mercat descomptava ja les primeres pujades dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) davant d'una inflació desbocada. L'alça que va experimentar l'euríbor el gener de 2022 va provocar un canvi de tendència en les quotes de les hipoteques, ja que, per primera vegada en diversos anys, es van encarir.
Una vegada que el BCE va anar incrementant els tipus d'interès (primera pujada el juliol de 2022), l'euríbor va registrar un fort creixement, fins a assolir l'octubre de l'any passat una taxa mitjana del 4,16%, el seu nivell màxim des de novembre de 2008. Aquesta alça exponencial de l'euríbor ha provocat que, durant els últims mesos, les quotes de les hipoteques s'hagin encarit de forma sensible.
En els últims mesos, l'indicador s'ha mantingut estable en l'entorn del 3,6%-3,7%, en espera que el BCE comenci a baixar els tipus d'interès en la seva pròxima reunió de juny. El responsable d'hipoteques de Rastreator, Sergio Carbajal, explica que l'euríbor se situa en una posició lineal respecte a aquests últims mesos, i que això es deu que la possible baixada de tipus el juny per part del BCE encara està sumida en la incertesa. Per això veu molt probable que l'indicador es mantingui així fins i tot que es confirmin les esperades baixades dels tipus, informa Efe.
En espera del BCE
Encara que les situacions macroeconòmiques a Europa i els EUA no són iguals, els inversors observen ara que la Reserva Federal (Fed) podria baixar tipus més tard que el BCE (a diferència del que es pensava fins fa unes setmanes) o que, fins i tot, la Fed podria no baixar-los aquest any. El detonador d'aquest possible canvi de rumb de la Fed és la persistent inflació, encara que els símptomes de desacceleració percebuts aquesta setmana en l'economia nord-americana podrien obligar el banc central nord-americà a replantejar-se la situació una vegada més.
En qualsevol cas, l'actuació de la Reserva Federal no resulta indiferent per al BCE, ja que el nivell de tipus condiciona l'evolució de les divises i un debilitament de l'euro podria portar Europa a importar inflació. En espera de les pròximes decisions del BCE, l'euríbor s'encamina a tancar abril en aquesta taxa mitjana de l'entorn del 3,7%, la qual cosa suposarà una rebaixa en les quotes de les hipoteques variables, ja que fa un any l'indicador era superior, del 3,757%.
D'aquesta manera, per a una hipoteca variable mitjana de 150.000 euros a 25 anys i un interès de l'euríbor més l'1%, la rebaixa seria d'uns cinc euros al mes, o gairebé 60 euros a l'any.