Les hipoteques a tipus mixt mantenen la tendència alcista que han manifestat des de mitjans de 2022 i ja han passat a suposar del 14% el 40% de les noves contractacions, segons destaca l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE) al butlletí del quart trimestre de 2023.

En particular, destaca l'increment registrat en aquells nous préstecs que tenen un tipus fix inicial d'entre cinc i deu anys, ja que han passat a suposar del 4% al 17% de noves operacions en tot just any i mig. Aquesta categoria, juntament amb la qual té una taxa fixa inicial de fins a cinc anys, en concentra més del 40% de les noves contractacions a novembre de 2023.

L'associació explica que aquestes operacions mixtes són en les que el tipus aplicat al préstec roman invariable durant un període superior a l'any i inferior als deu anys. Així, el client pot garantir-se un tipus fix en uns nivells "raonablement competitius" durant els primers anys de vida del préstec, amb la "confiança" que en el futur els tipus evolucionaran de manera favorable a les seves expectatives.

L'altra modalitat que reuneix el volum més gran de noves operacions són els crèdits a tipus fix, que representen el 43%, encara que aquesta quota s'ha reduït "de forma considerable" des de juny de 2022, quan els tipus d'interès encara estaven en nivells reduïts i aquesta modalitat suposava el 67% de les noves originaciones.

Quant als préstecs a tipus variable, els nous crèdits firmats en aquesta modalitat suposaven el 16% restant. Aquesta categoria, que va ser "molt popular" al mercat hipotecari espanyol abans de la crisi immobiliària, continua tenint, tanmateix, un pes rellevant a la cartera, amb un 55% del saldo viu.

Crèdit immobiliari

D'altra banda, el butlletí trimestral d'AHE també recull dades sobre la composició del crèdit immobiliari dels bancs espanyols. En general, l'associació comenta que durant el tercer trimestre de 2023 s'ha prolongat la desacceleració en les exposicions, tant des d'una perspectiva anual com a trimestral, amb descensos del 4% i l'1% respectivament.

Les tres carteres que l'integren van mostrar una evolució negativa, si bé la magnitud de la caiguda va ser heterogènia entre segments, tant en termes relatius com en absoluts.

En el segment residencial, l'AHE ressalta l'"elevat ritme" d'amortitzacions i el menor dinamisme de l'activitat, conseqüència de l'enduriment de les condicions financeres d'accés al crèdit. D'aquesta forma, el saldo viu de la cartera d'hipoteques sobre habitatges es va situar entorn dels 480.000 milions d'euros, un 3,3% menys en taxa interanual. La caiguda és del 0,7% respecte al segon trimestre.

Per la seva part, la rehabilitació d'habitatges, amb un saldo de 15.693 milions d'euros, encadena diversos descensos que se situen en el 5,5% interanual i en el 2,0% trimestral.

En paral·lel, les exposicions de crèdit al sector de la construcció i a les activitats immobiliàries, amb un volum de 25.670 i 70.308 milions d'euros respectivament, també han descendit "de forma important" durant el tercer trimestre, últim període conegut. De forma conjunta, aquestes exposicions de crèdit es van contreure un 7,4% en els últims 12 mesos, la qual cosa equival a 7.617 milions d'euros.

La cartera immobiliària ve experimentant des d'aproximadament 2008 una "recomposició" en la qual guanya pes el segment de llars (83,8%) en detriment del sector de la construcció (4,3%) i de les activitats immobiliàries (11,9%).

"Les dificultats per desenvolupar noves promocions immobiliàries davant de l'escassetat de terra finalista en un entorn en el qual opera una prudència més gran del sector financer expliquen, en gran manera, la desacceleració més acusada que han experimentat aquestes activitats productives (construcció i activitats immobiliàries) en relació amb el segment de particulars", acaba sobre això l'AHE.