La indústria del pa posa fi a un llarg conflicte que ha mantingut anys enfrontats els forners amb Hisenda. Aquest dijous, el Ministeri d'Hisenda ha rebaixat del 10% (reduït) al 4% (superreduït) l'IVA del pa especial —una gamma de productes que inclou el pa torrat, les biscotes, els bastonets i el pa de motlle— en aplicació d'una sentència del Tribunal Suprem. La decisió s'ha conegut a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que estén el 4% de l'IVA a tots els pans sense gluten i a productes semielaborats (pa precuit, massa congelada i altres masses semielaborades).
L'IVA —un impost que apliquen tots els països de la Unió Europea, encara que amb variacions en els percentatges— té tres tipus diferents en funció de l'impacte social del producte: el normal és el 21%; el reduït, del 10%, i el superreduït, del 4%. La majoria dels productes alimentaris estan gravats amb el reduït i el superreduït. Recentment, Hisenda va abaixar l'IVA de l'oli d'oliva, encara que sense que hi hagués una sentència. Així, va passar del 10% reduït —que s'aplica actualment al gira-sol— al 4%.
Com era d'esperar, els fabricants de pa han mostrat la seva satisfacció per la reducció de la fiscalitat d'aquestes modalitats de pa. En definitiva, la sentència és producte d'anys de litigis de l'associació espanyola, Asemac, que ha declarat aquest dijous que amb la sentència "es posa límit a una decisió injusta que ha llastat el consum dels nostres pans especials", ha destacat en un comunicat.
Les cases espanyoles van reduir un 1% la compra de pa el 2023, si bé el 2022 el descens va ser del 7,2% i el 2021, del 8,1%, cosa que posa de manifest l'alentiment del descens del consum. De mitjana, cada espanyol consumeix 27,35 quilos de pa el 2023, la qual cosa suposa un descens del 2,1%, 96 milions menys de barres a l'any. El pa representa ja menys del 5% en el volum de la cistella total de les llars espanyoles. La producció d'aquell any, segons Asemac, de 755 milions de quilos, amb un valor estimat de 1.100 milions d'euros.
20% del total de pa
Aquest tipus de pans especials suposen el 22,5% del consum total d'aquest producte bàsic, el de muntanya i altres pans frescos suposen el 16% del total i el pa sec —torrat, bastonets...—, el 6,4%.
La resolució, publicada aquest dijous, amplia l'aplicació del 4% de l'IVA també a tots els pans (comuns, especials o semielaborats) sense gluten o productes semielaborats (pa precuit, massa congelada i altres masses semielaborades). La sentència, segons Asemac, assenyala que el recurs d'una empresa que fabrica i comercialitza productes de pa coneguts com a "baguets", i que esgrimia que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE estableix que els béns i serveis similars han de rebre el mateix tractament als efectes de l'IVA, havent de determinar-se aquesta similitud des del punt de vista del consumidor mitjà.
La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va establir en una sentència d'octubre passat que l'exclusió del pa que inclou ingredients especials en la seva elaboració del tipus de gravamen superreduït contradiu el dret de la Unió Europea (UE), "en no ser perceptible per un consumidor mitjà". L'alt tribunal va estimar el recurs d'una empresa que esgrimia que, segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE, els béns i serveis similars han de rebre el mateix tractament als efectes de l'IVA, havent de determinar-se aquesta similitud des del punt de vista del consumidor mitjà.
El Suprem, a més, va aprofitar aquesta sentència per declarar doctrina jurisprudencial que "la no aplicació del tipus superreduït de l'IVA a un pa considerat especial segons la normativa tecnicosanitària i alimentària espanyola (...) s'oposa al principi de neutralitat de l'IVA, en la seva faceta de garantia de la lliure competència."