L'1 de gener el govern espanyol va prorrogar els ajuts antiinflació, tant dels productes energètics com dels alimentaris. Però si els segons es van mantenir com van acabar 2023 —eliminació de l'impost per a 13 productes amb un IVA superreduït (pagaven el 4%) i per a 3 de més reduïts (baixen del 10% al 5%)—, en el cas dels impostos a la llum i el gas, els ajuts han minvat respecte a l'any passat. Encara que la subvenció a aquestes energies continua tenint un cost per a Hisenda, la decisió d'elevar del 5% al 10% tant l'IVA de l'electricitat com el del gas, ha permès augmentar la recaptació en 91 milions d'euros, només el mes de gener: 70 milions pels rebuts de l'electricitat i uns altres 21 milions pels del gas.
O dit d'una altra manera, els espanyols van haver de pagar 91 milions més per consumir electricitat i gas el primer mes de l'any per l'augment de l'IVA. Però no només això, ja que també s'ha elevat un segon impost que grava l'electricitat i que abonem els consumidors: l'impost especial sobre l'electricitat. Des de setembre del 2021, es va reduir del 5,11% al 0,5%. Tanmateix, el govern espanyol va decidir anar retirant gradualment els ajuts. Entre gener i març, s'ha passat del 0,5% al 2,5%. De moment, la pujada d'aquest impost ha aportat 110 milions extres a Hisenda, 54 milions al gener i uns altres 56 milions al febrer, i si es manté aquest ritme, la recaptació podia suposar uns altres 50 milions més per a les arques de l'Estat, encara que el preu de l'electricitat es va esfondrar al març.
Això suposa que al gener, la pujada de l'IVA del gas i l'electricitat de l'impost especial a l'electricitat ha reportat un extra a la caixa d'Hisenda de 145 milions d'euros, i al febrer, de moment, uns altres 56 milions per l'impost especial, als quals caldrà sumar la recaptació extra per l'IVA de les dues energies. De moment, 200 milions extres per a l'Agència Tributària.
La fi dels ajuts
Uns ingressos extres que s'aniran incrementant segons avanci l'any. Pel que fa a l'IVA de l'electricitat, el govern espanyol subvencionarà l'IVA (amb un tipus reduït del 10%) fins a final d'any, però amb una clàusula a tenir molt en compte: si el preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs durant el mes anterior es col·loca per sota dels 45 euros, el consumidor tornarà a pagar el 21%, al qual es tributa l'electricitat fora dels ajuts. Doncs bé, al gener es va acostar als 75 euros MWh, i per això al febrer el tipus va seguir en el 10%. Però al febrer el preu va caure a 40 euros MWh, per la qual cosa la factura de març ja es va abonar amb un 21%. I a l'abril també s'ha gravat al 21%.
La qual cosa vol dir que els ingressos d'Hisenda s'incrementaran, encara que s'ha de tenir en compte que l'IVA s'aplica segons el rebut: si la llum baixa, també baixarà la recaptació. Caldrà esperar a finals de juny per saber què ha pesat més en la recaptació, si la pujada de l'IVA del 10% al 21%, o l'ensorrament dels preus, encara que només beneficia els clients que paguen al mercat regulat. No obstant això, els experts en energia no descarten que quan arribi la calor extrema als mesos centrals de l'estiu, l'electricitat es dispari, especialment per la falta d'energia hidroelèctrica, però també eòlica. Això suposaria que si arriba a elevar-se per sobre dels 45 euros MWh, l'IVA es col·locaria novament en el 10%. Encara que serà un trist consol, perquè caldrà pagar més per endollar els electrodomèstics.
Per al gas, ja s'han acabat els ajuts, ja que el govern espanyol ha mantingut l'IVA al 10% (el va apujar el gener respecte al 5% del 2023), però només per al primer trimestre. A partir de l'1 d'abril, el gas, finalitzada la campanya de calefacció, ha tornat a tributar al 21%, per la qual cosa els consumidors hauran de desemborsar més per l'impost.
Tornant a l'electricitat, però en aquest cas a l'impost especial, els ingressos d'Hisenda continuaran pujant igual com el rebut de la llum. Com queda dit, entre gener i març s'ha passat de pagar un 0,5% a un 2,5%, que aportarà en aquests tres mesos uns 150 milions extres a l'Agència Tributària. En el segon trimestre, el tipus ja es passa del 2,5% al 2,8% i en la segona meitat de l'any, es recupera el tipus del 5,11%.
L'IVA dels aliments
Cas especial mereix la subvenció de l'IVA dels aliments. El govern de Pedro Sánchez ha mantingut la mateixa subvenció, però amb un termini de mig any que acaba el 30 de juny i no s'espera una nova pròrroga. Tanmateix, Hisenda no publicarà en les seves estadístiques el cost d'aquests sis mesos. S'ha limitat a anunciar que en novembre i desembre ha costat 442 euros que s'han de sumar als 1.730 dels 10 primers mesos. Per la qual cosa Hisenda ha subvencionat la compra d'aquests 16 aliments de primera necessitat, que suposen un terç de la cistella, per valor d'uns 2.100 milions d'euros que s'han estalviat els espanyols.