El Tribunal Constitucional (TC) veurà aquest dilluns el recurs presentat per la Comunitat de Madrid contra l'impost a les grans fortunes, que el Govern regional va presentar el febrer d'aquest any per considerar-ho "un atemptat" contra la Comunitat de Madrid. L'impost temporal de solidaritat de grans fortunes, aprovat per als anys 2023 i 2024, afecta als patrimonis nets superiors a 3 milions d'euros, es merita el 31 de desembre de cada any i la presentació de la declaració es produeix entre l'1 i el 31 de juliol. A més de Madrid, unes altres tres comunitats autònomes -Andalusia, Galícia i Múrcia-, totes elles governades pel PP, han recorregut la taxa; així mateix, al març l'Assemblea de Madrid va presentar davant del TC el seu propi recurs, en compliment amb el mandat del ple de la Cambra regional, que va aprovar aquesta iniciativa a proposta del PP i amb el suport de Vox. També han impulsat la presentació de recursos la patronal Foment del Treball. La Comunitat de Madrid ha deixat de cobrar més de 1.000 milions per l'impost de patrimoni en eliminar a la pràctica l'esmentat impost, la qual cosa va provocar la creació del nou impost a les grans fortunes.

El setembre passat l'Audiència Nacional va descartar suspendre cautelarment l'impost, com pretenia l'Associació Madrilenya de l'Empresa Familiar (AMEF), en entendre que això suposaria la suspensió d'una llei, una cosa que està fora de les seves competències. L'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes ha recaptat 623 milions d'euros aquest 2023, afectant 12.010 grans patrimonis -el 0,1% del total dels contribuents-, que han abonat una quota mitjana de 52.000 euros, segons dades del Ministeri d'Hisenda, informe Efe.

A fi d'evitar la doble imposició, els contribuents de l'impost a les grans fortunes només tributen per la part que no hagi estat gravada per la seva comunitat autònoma en l'impost sobre el patrimoni, per això la recaptació prové fonamentalment de les comunitats que bonifiquen total o parcialment l'esmentat impost. Segons detalla Hisenda, la recaptació total per l'impost a les grans fortunes i per l'impost sobre el patrimoni ascendeix aquest any a més de 1.868 milions d'euros, una xifra alineada amb les previsions del Govern.

Dels 12.010 declarants, la majoria corresponen a grans patrimonis de Madrid (10.302 contribuents), que han aportat 555 milions d'euros; en segon lloc se situa Andalusia, amb 865 contribuents que han abonat 29,7 milions, i en tercer lloc, Galícia, amb 91 contribuents que han pagat 9,8 milions. La recaptació ha estat molt menys del que va estimar al seu dia el Govern.

El Govern que presideix Isabel Díaz Ayuso, per la seva part, afirma que aquest impost temporal de solidaritat a les grans fortunes de més de tres milions d'euros provocarà unes pèrdues a les arques públiques de la regió d'entre 1.200 i 1.600 milions a l'any, ja que frenarà les inversions estrangeres en la regió. Així mateix, argumenta que el Govern imposa una quota nacional per a totes les comunitats autònomes, que tenen les competències en política fiscal, segons l'article 156 de la Constitució.

Un altre dels aspectes que denuncia l'Executiu madrileny és "la inseguretat jurídica" del nou impost, pels seus efectes retroactius per a tot 2022 malgrat la seva entrada en vigor a finals de desembre, el que comporta "una càrrega fiscal" per als contribuents que no comptaven amb això.