Al juny, els espanyols van pagar el litre d'oli d'oliva (mitjana de totes les variants) a 8,76 euros després d'haver arribat als 9 euros l'abril, el preu més alt de la seva història, segons les dades del Ministeri d'Agricultura. L'1 de juliol, el govern de Pedro Sánchez va ampliar els ajuts a l'"or verd" i va aprovar la supressió total de l'IVA per a l'aliment estrella de la dieta mediterrània. Una mesura que ha generat un estalvi de 39 milions d'euros entre juliol i agost, segons l'Agència Tributària (AEAT). Així, aquest producte passa a tributar com un aliment bàsic (superreduït, que sense els ajuts antiinflació té una taxa del 4%), quan abans de l'1 de juliol la hi aplicava la taxa reduïda (10%). Si se sumen els 75 milions fets servir per Hisenda en el primer semestre de 2024, els ajuts a l'oli d'oliva sumen 115 milions el 2024.

De mitjana, entre gener i juny els espanyols es van estalviar amb els ajuts a l'oli d'oliva 12,5 milions mensuals i, gràcies a la nova rebaixa, s'eleva a 20 milions en els mesos de juliol i agost. Tanmateix, des de l'1 d'octubre es tributa al 2% d'IVA, pel que l'estalvi serà lleugerament ligueramente inferior al trimestres anterior. No obstant això, la pujada no ha tingut impacte en el preu, ja que a l'octubre l'oli d'oliva s'ha encarit només una dècima.

En el primer semestre de l'any -seguint la mesura que va estar en vigor tot 2023- l'oli d'oliva en comptes de pagar el 10% (tipus reduït) es gravava amb un 5% per les mesures antiinflació, igual com l'oli de gira-sol i les pastes. Els 12 aliments que tributen de normal al tipus superreduït del 4%, tanmateix, no havien de pagar IVA. Així, el salt del tipus reduït al superreduït, ha permitidoó deixar de pagar el 5% per l'oli d'oliva en el tercer trimestre.

Menys preu, més consum

Al juliol, el primer mes de vigència, Hisenda va deixar d'ingressar 15 milions d'euros, però va complir l'objectiu marcat. El preu va caure des dels 8,76 euros de juny a 8,1 en juliol, un 7,6% amb les dades d'Agricultura o un 5,5% segons l'IPC. A més, la baixada del preu ha tornat l'alegria als consumidors i s'ha frenat la caiguda de les compres. Mentre el juny de 2023 es van consumir 23,79 milions de litres d'oli d'oliva, el mateix mes d'aquest any es va desplomar a 16,9 (6,9 milions menys). La diferència s'atura el juliol, de 24,8 milions a 22,1 milions (2,7 milions menys), després de l'entrada de la reducció ampliada de l'IVA.

Però Agricultura s'ha quedat en les dades de juliol. No obstant això, l'INE quantifica caigudes del preu l'agost (-1,7%) i setembre (-2,9%) i a l'octubre, després de la pujada del 2% de l'IVA, es trunquen els descensos, però només puja una dècima. Respecte al consum caldrà esperar a Agricultura, però tenint en compte que el preu ha baixat i el cost fiscal de la mesura ha augmentat -24 milions a l'agost, per 15 al juliol- cap intuir que el consum està tornant a xifres de 2023.

Cost del primer semestre

L'Agència Tributària no informa del cost que ha suposat la subvenció del 5% dels sis primers mesos de l'any; tanmateix, ha de superar el de l'any passat. Per què? Doncs encara que el consum de 2023 va superar al de 2024 un 20% (146 milions el 2023 i 117 milions el 2024), el preu va ser molt inferior, gairebé 4 euros menys (5,45 euros el 2023 per 8,56 el 2024). Així, les vendes en euros de l'oli d'oliva, segons Agricultura, es van acostar als 780 milions d'euros en el primer semestre de 2023, per 1.000 milions el 2024. El que fa pensar que s'ha disparat un 20% el cost de la subvenció per a Hisenda. En aquell període de l'any passat va deixar de recaptar 626 milions d'euros, dels quals el 10% va correspondre a l'oli d'oliva, uns 62,5 milions. Actualitzat amb preus i consum, s'acostaria als 75 milions d'euros en sis mesos.

Gairebé la meitat de ja el destinat per Hisenda en els dos mesos de la segona meitat de l'any. Tanmateix, el tercer trimestre serà més lleuger per al Fisc, ja que a partir de l'1 d'octubre, el litre d'oli d'oliva tributa un 2% d'IVA.

Ajuda fiscal a l'automòbil

L'Agència Tributària revela que l'ajuda fiscal a la compra de vehicles electrificats (elèctrics cigars i híbrids endollables per als particulars (desgravació del 15% en l'IRPF sobre 20.000 euros com a màxim) ha suposat una minva de 50 milions en la recaptació en la declaració de la Renda d'aquest any. Aquests 50 milions d'euros de beneficis fiscals van ser a parar 45.513 persones que en van adquirir una vehicle elèctric, segons Anfac. Ademas, a la desgravació fiscal cal sumar els ajuts directes del pla Moves. En contractis amb el cost dels 115 milions destinats a la subvenció de l'oli d'oliva que, encara que en petites quantitats, arriba a milions de contribuents.