L'Agència Tributària (AEAT), mitjançant la supervisió del patrimoni dels deutors i les actuacions de control recaptatori, que s'han extremat, ha incrementat els ingressos per multes i embargaments, l'any passat. El balanç de l'actuació d'Hisenda revela que, el 2022, va recaptar 27.949 milions d'euros mitjançant deutes i sancions del sistema tributari estatal i duaner, la qual cosa suposa un increment del 18,02% respecte a la xifra d'un any abans, quan l'organisme va sumar uns 23.686 milions d'euros. L'informe d'avaluació del compliment del pla d'objectius de l'Agència Tributària assenyala que el gruix de la recaptació, uns 25.007 milions, prové dels ingressos de deutes recaptats en les seves diferents fases i altres actes com alienacions, derivacions de responsabilitat i per accions civils i penals, així com pagaments voluntaris després de mesures cautelars o embargaments preventius de béns, i altres ingressos per ajornaments, compensacions, o procedents d'interessos.

Aquests 25.000 milions derivats d'aquests conceptes suposen 7.078,38 euros més que l'objectiu que s'havia fixat l'Agència Tributària el 2022, que era de gairebé 18.000 milions, la qual cosa suposa un increment del 39%, segons l'informe recollit per Europa Press. L'informe assenyala que en el seu conjunt, el 2022 es van executar 47.002 actuacions per assegurar el cobrament dels deutes i sancions tributàries derivades de l'aplicació del sistema tributari, un 25,11% més que un any abans.

Dels ingressos restants, Hisenda va recaptar 2.943 milions pel control dels pagaments dels deutors els deutes dels quals hagin estat derivats o els béns dels quals hagin estat objecte de l'adopció d'una mesura cautelar, però sempre que el contribuent no sigui deutor principal en una derivació de responsabilitat. En aquest cas, les partides ingressades també han superat, de fet, han més que doblegat els 1.312 milions d'euros previstos per l'autoritat fiscal. Argumenta Hisenda que es deu a l'existència d'ingressos "atípics o extraordinaris no previstos en fixar les referències". Aquí s'inclouen també ingressos efectuats pels deutors a qui s'hagi realitzat una personació, per subhastes i els procedents de liquidacions realitzades pels òrgans de recaptació.

Hisenda explica que la "favorable evolució" d'aquestes actuacions es deu a un elevat nombre d'actuacions de personació, conseqüència d'una "planificació i selecció de deutors susceptibles d'aquest tractament". L'informe assenyala que en el seu conjunt, el 2022 es van executar 47.002 actuacions per assegurar el cobrament dels deutes i sancions tributàries derivades de l'aplicació del sistema tributari, un 25,11% més que un any abans.