Afecta els pensionistes jubilats que van cotitzar a les mutualitats laborals entre els anys 1967 i 1978. Tenen dret a la devolució dels imports que en el seu moment van pagar de més. Aquest 2025, poden realitzar la corresponent reclamació per aconseguir la devolució, que rebran en un sol pagament.

Aquest dret està emparat per una sentència del Tribunal Suprem de data 28 de febrer de 2023. Aquesta sentència estableix que els pensionistes que van cotitzar per a la Mutualitat Laboral de la Banca tenien dret a una reducció fiscal del 25% de les seves cotitzacions entre 1967 i 1978. O sigui, només havien de tributar un 75% d'aquesta part de la pensió. A més, als mutualistes anteriors a l'any 1967 se'ls podia aplicar una reducció del 100%.

La sentència també és d'aplicació als treballadors que durant aquelles dècades van cotitzar en altres mutualitats laborals, sobretot en sectors de la construcció, la siderúrgia o les elèctriques.

Per tant, els pensionistes jubilats d'aquestes mutualitats tenen dret a percebre una devolució de l'IRPF que, en determinats casos, podria arribar als 4.000 euros.

A finals del març passat, el Ministeri d'Hisenda va fer marxa enrere en la seva intenció de tornar a terminis fins a 2028 la quantitat a la qual tenen dret els pensionistes de les antigues mutualitats professionals. Atenent les crítiques sobre aquesta decisió, el ministeri va canviar de criteri i abonarà íntegrament l'import corresponent als antics mutualista en un sol pagament, aquest 2025, mitjançant la declaració de la renda de 2024.

En una roda de premsa, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va indicar la setmana passada que "després d'escoltar el col·lectiu i els sindicats, impulsarem un canvi normatiu per accelerar al màxim aquestes devolucions perquè es rebin en un sol pagament al llarg de 2025".

La vicepresidenta va avançar que la quantitat total a tornar, que són 5.936 milions d'euros comptant amb la part de les hisendes forals, ja està prevista en el dèficit públic del 2,8% del PIB de l'exercici 2024. Fins al novembre passat, l'Agència Tributària havia tornat 1.325 milions d'euros als antics mutualistes que l'havien sol·licitat, ja que es va abonar en la declaració de la renda de 2023. A més, es va habilitar un formulari perquè els beneficiaris poguessin sol·licitar les quantitats corresponents a la resta d'exercicis no prescrits.

Aquest conflicte parteix de l'esmentada sentència del Tribunal Suprem que va dictaminar que els jubilats que van cotitzar en les antigues mutualitats professionals poden reduir els seus rendiments del treball en la declaració de la renda, amb l'objectiu d'evitar la doble tributació per les aportacions a les mutualitats no van poder deduir-se en el seu moment. "És una sentència que deriva d'una situació que es va viure en l'inici de la democràcia. Es venia litigant des de feia anys per part dels afectats", segons va recordar Montero.

Mitjançant una modificació introduïda en el paquet fiscal el mes de novembre passat, Hisenda va deixar en suspens totes les peticions pendents de resolució i va canviar el sistema, de manera que els potencials beneficiaris havien de tornar a sol·licitar la devolució durant la campanya de la renda dels quatre anys següents. Amb aquest sistema, segons va precisar Montero, es tractava "d'ordenar aquestes sol·licituds per no provocar ni colls d'ampolla ni dificultat per fer front la sentència" i amb l'objectiu de donar "certesa" al procés. No obstant això, "després de parlar amb totes les parts, s'ha decidit el pagament únic i al llarg de 2025, una cosa que farà l'Agència Tributària, va concloure la vicepresidenta.