Hisenda porta tornats fins a l'agost 1.207 milions d'euros als pensionistes que van cotitzar a mutualitats i que, per sentència del Tribunal Suprem, van tributar en la declaració de la Renda per sobre del que els corresponia. El mes d'agost passat, la suma es va elevar en 116 milions d'euros, ja que fins al juliol, l'impacte de la sentència era de 1.091 milions, incloent-hi bona part de la declaració de 2023. De fet, durant maig i juny, el fort de les declaracions de la renda, les devolucions han crescut en 750 milions d'euros. L'Agència Tributària (AEAT) aclareix que els 1.207 milions no són exclusivament per les devolucions als afectats, sinó també, pels menors ingressos per aquest concepte.

Als 1.207 milions d'Hisenda, cal sumar uns altres 730 milions que les hisendes forals basques hauran de tornar als jubilats que van cotitzar en mutualitats abans de 1979, segons han informat les tres hisendes basques. La de Bizkaia tindrà un impacte negatiu de 432 milions d'euros; la de Gipuzkoa al voltant de 200 i la d'Àlaba uns altres 100 milions d'euros. Igualment, la Foral de Navarra ha de fer front a la sentència del Suprem. Hisenda no ha desagregat les devolucions per comunitats autònomes i, de moment, no ofereix xifres dels pensionistes beneficiats per les devolucions als mutualistes.

Però la sentència dels mutualistes no ha estat l'única que ha generat un forat en els comptes de l'Estat. Segons les dades de l'AEAT, la sentència sobre el RDL 3/2016 ha suposat la minva de 892 milions d'euros en l'impost sobre societats. Fins al moment, aquesta sentència només havia tingut un lleu impacte provocant devolucions extraordinàries pels exercicis no prescrits, però a l'agost, Hisenda ha hagut de fer front a les devolucions en aplicar-se la declaració anual de l'impost de societats de 2023. En conjunt, les dues sentències han restat prop de 2.000 milions d'euros a Hisenda des de començament d'any.

Grans Fortunes

Però les decisions dels tribunals no són l'únic trencament per a les arques de l'Agència Tributària. L'agost de l'any passat va ingressar 605 milions per l'acabat d'estrenar Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes (ITSGF), que aquest any han quedat reduïts a 29 milions pels canvis normatius de les comunitats autònomes. Es pot recordar que aquest imposat sorgeix de la decisió del Govern de Pedro Sánchez de recaptar part de com de perdut en l'Impost de Patrimoni per certes comunitats governades pel Partit Popular, encapçalades per Madrid, que han optat per eximir els seus residents amb grans patrimonis de tributar per l'Impost de Patrimoni.

Però el Govern d'Espanya ha permès que aquelles comunitats que ho desitgin, puguin gestionar directament el nou impost ITSGF i quedar-se amb la seva recaptació. El primer any, Catalunya i Madrid van ser els únics territoris que van optar per quedar-se el nou impost, però el 2023, s'han sumat pràcticament totes.

Recaptació

Durant el mes d'agost, Hisenda ha recaptat 24.871 milions d'euros, un 2,1% més que aquell mateix mes de 2023. L'ingrés seria més gran, del 4,6%, si s'haguessin quedat a les arques de l'Agència Tributària els diners procedents del nou Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes (ITSGF). El mes estival s'han comptabilitzat, principalment, les retencions mensuals en la Renda i les declaracions mensuals de l'IVA i els Impostos Especials; el segon trimestre dels impostos sobre Alcohol i Begudes Derivades, Cervesa i Productes Intermedis; i la quota diferencial positiva de l'Impost sobre Societats de la majoria dels contribuents. En els vuit primers mesos de 2024, la recaptació s'ha elevat un 7,4%.

Aquell mes es va mantenir l'alt creixement de les retencions de treball i capital i es va observar un bon comportament dels Impostos Especials (afavorit, a més, per la normalització del tipus en l'Impost sobre l'Electricitat). A canvi, els resultats de l'IVA brut van ser fluixos (per la configuració del calendari de juny, que és el mes que majoritàriament s'ingressa en agost), el creixement de la quota positiva de l'Impost sobre Societats petit i l'any passat hi va haver ingressos significatius per actes.

Tot això fa que la situació en el conjunt de l'any (fort augment de retencions i pagaments fraccionats i millora de la contribució dels impostos sobre la despesa) no canviï substancialment, encara que sí que s'ha moderat el creixement que s'apreciava en els mesos anteriors a conseqüència dels resultats de les declaracions anuals de l'IRPF i de l'Impost sobre Societats, apunten des de l'AEAT.