Menys pernoctacions però més ingressos. El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, preveu acabar aquest any amb un rècord de facturació tot i que durant la campanya d’estiu (juliol i agost) han perdut 45.000 pernoctacions respecte la de 2023 (-3,9%), i 60.000 respecte la de 2019 (-5,4%), abans de la pandèmia. Però la baixada del nombre de clients s’ha compensat amb un augment de preus, també de rècord.

Els establiments adherits al Gremi d’Hotels han tancat els mesos de juliol i agost amb un preu mitjà per nit de 195,1 euros per habitació, que son 11 euros més que l’estiu de l’any passat i 45 més que el de 2019, abans de la pandèmia.

En roda de premsa, Jordi Clos ha puntualitzat aquest dijous que l’ocupació hotelera s’ha situat en el 85% en els mesos de juliol i agost, 3,9 punts menys que a l’estiu de l’any passat. Però els preus per habitació han sigut més elevats.

Clos ha atribuït la caiguda de les pernoctacions hoteleres de Barcelona a l’augment dels preus, però ha assegurat que no estan “preocupats” pel descens de visitants perquè en el que es porta d’any l’ocupació se situa en el 82,1%, només mig punt menys que en el mateix període de l’any passat. Ha valorat com a “molt positiu” l’evolució dels preus i ha afegit que no li preocupa “en absolut” que hi hagi menys llits ocupats. I ha afegit que esperen tancar 2024 amb “rècord” de facturació.

Dades del sector

Les places en establiments d’alt nivell a Barcelona han augmentat més d'un 50% en l'última dècada, passant dels 8.600 llits que hi havia l'any 2012 als més de 13.200 registrats el 2022, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). A més, aquesta classe d'hotels criden l'atenció dels inversors i cada vegada són més els que es fixen en el mercat hoteler de luxe a l'hora d'invertir-hi.

L'augment dels llits d'alta gamma és molt més accentuat respecte dels de menys rang. Les places hoteleres de quatre estrelles han crescut un 18% en el mateix període (han passat de 26.420 el 2012 fins a 31.286 el 2022). En total, la xifra de llits d'hotel ha pujat un 26% en l'última dècada a Barcelona, segons informacions de l’ACN.

La capital catalana compta amb 445 hotels que aporten 78.083 places, d'acord amb les dades de Turisme de Barcelona. Fins a 6.717 llits són de gran luxe (8,6%) i 6.579 de cinc estrelles (8,4%). En conjunt, les places d'alta gamma representen un 17% del total i, tot i que son minoritàries, ressalta que el total de places orientades a visitants d'alt poder adquisitiu ha crescut amb força en els últims anys, més del que ho han fet la resta.

En aquest context i en ple debat sobre la massificació turística, la inversió en hotels de luxe està agafant volada a la capital catalana. L'estudi més recent de la consultora immobiliària CBRE assenyala que durant el primer semestre de l'any es va enfilar fins als gairebé 100 milions d'euros, el 36% de la inversió total, per sobre de la mitjana del conjunt de l'Estat (30%).