Els hotels de Barcelona han perdut un 1,4% d'ocupació el 2024 respecte al 2023, però han assolit rècords de facturació, vora els 2.200 milions d'euros, gràcies a la pujada dels preus, que ha sigut d'un 14,3% fins als 188 euros per habitació de mitjana, 14,1 euros més que l'any anterior. El president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, ha celebrat a més que els que han marxat són "els grups més conflictius", precisament per la pujada de preus. "Tenim un turisme de major qualitat", ha sentenciat.
Clos ha celebrat que el perfil de turista "més molest pels veïns" ha reduït la seva presència a la ciutat i l'ha substituït un turista més interessat en la cultura, amb major poder adquisitiu i atret per les múltiples fires de la ciutat, sense les quals seria possible superar el 40% de la temporada baixa, com succeeix amb el Mobile World Congress, que farà "ple" durant els dos dies centrals de la fira. "Estem canviant el perfil", ha dit Clos, que ha defensat mesures com la prohibició de les rutes de beguda al centre de la ciutat.
La millora dels ingressos no repercuteix directament en els beneficis, tot i que el Gremi no fa aquest càlcul. "La majoria d'ingressos els absorbeix l'augment dels costos estructurals, com els salaris. A més, com que no podem construir més hotels des del PEUAT, els hotels han d'afrontar moltes inversions per millorar les infraestructures de manera constant", ha dit Clos.
La caiguda d'ocupació s'ha degut sobretot a la davallada del segon semestre, en el qual la caiguda ha sigut del 3,44%, ja que en el primer semestre es van mantenir o superar els preus dels anys anteriors. Les caigudes més significatives han tingut lloc al novembre (4,8% menys) i al desembre, amb un 4,3% menys.
Aquest decreixement, ha alertat Clos, s'ha d'estabilitzar i no convertir-se en una "reducció progressiva" a molt llarg termini, perquè "ens afectaria a la feina feta". "La reducció constant de turisme potser no afectaria tant el centre, però a la segona corona podríem acusar-ho més i derivar en una reducció de preu que és el que no volem", ha reflexionat Clos.
Copa Amèrica, Mobile i Tour de França
El portaveu dels hotelers ha assegurat que la Copa Amèrica ha tingut "un impacte molt positiu, no tant per ocupació, com en l'àmbit mediàtic" i ha insistit també en la importància de fires i congressos, com els 55.000 assistents de l'ICE amb 6.500 habitacions reservades o les 8.500 habitacions reservades l'any passat per l'ISE d'audiovisual amb 85.000 participants. Pel que fa al Mobile, "el congrés més important de la ciutat", els visitants ocuparan 21.000 habitacions de les 40.000 que té la ciutat als seus 450 hotels, tot provocant que dilluns i dimarts Barcelona estigui plena, i voregi el ple en les dates pròximes.
El pas del Tour de França per Barcelona, ha dit Clos, "també és positiu encara que no generi un efecte immediat en l'ocupació".
Els hotelers han demanat també a les administracions prendre "decisions valentes" per acompanyar el canvi de perfil del turista que ve a Barcelona. En primer lloc, ha demanat que s'ampliï l'aeroport. També que es redueixi una "fiscalitat asfixiant" que, ha dit, fa que sigui molt més car per al turista venir a Barcelona que a Madrid o Màlaga, per exemple, i això repercuteix en el sector. I, finalment, ha demanat a les administracions que garanteixin la seguretat a la ciutat.
El director general del Gremi d'Hotels, Manel Casals, s'ha referit també a les reivindicacions de les netejadores d'hotels i ha dit que "en l'única cosa que no ens posarem d'acord és en la subcontractació". Mentre que alguns sindicats demanen que els hotels no puguin subcontractar la neteja, Casals ha defensat la "llibertat de l'empresari" per fer-ho. I ha assenyalat que el sou d'aquestes treballadores mitjà és de 1.600 euros per 14 pagues, "un 40% per sobre del salari mínim amb els complements", ha afegit Clos.