L'optimisme al sector turístic espanyol està disparat aquesta Setmana Santa, període en el qual s'esperen trencar tots els rècords dels últims anys, tant en nombre de visitants com en despesa realitzada. Nombrosos destins de tot el país ja preparen el cartell de complet als seus establiments, malgrat que la inflació ha disparat de forma important els seus preus. L'anticipació de les reserves n'estimula encara més una temporada que es vaticina de nou com històrica. A quinze dies perquè arribi el primer període vacacional prolongat de l'any, les grans cadenes espanyoles consultades per Europa Press pronostiquen una Setmana Santa extraordinària, en la qual confien a millorar els seus ingressos per habitació amb altes ocupacions gràcies, en gran manera, a la recuperació de les reserves anticipades.
La Taula del Turisme ja anticipava fa uns dies que l'ocupació per a aquestes Pasqües rondaria el 70% principalment a les grans ciutats, la qual cosa propiciarà que Espanya tanqui el "millor trimestre en la història del turisme". L'avançament a març de la Setmana Santa està provocant a més aquest any un increment de reserves bastant avançades, sent un dels grans beneficiats el turisme d'esquí i de neu. El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, també augurava aquests dies en l'ITB de Berlín, una Setmana Santa "històrica" a Espanya, amb dos milions més de turistes i 3.700 milions més de despesa previstos durant els mesos de març i abril, davant els mateixos mesos de l'any anterior. A més, els seients programats en vols internacionals directes per a aquest període ascendeixen a 4,38 milions, 5,2% més que en el mateix període de 2023.
Preus a l'alça
L'entusiasme s'ha instal·lat entre les hoteleres espanyoles. Les perspectives de Meliá Hotels International no deixen lloc a dubtes: s'acosta una excepcional Setmana Santa a Espanya gràcies a una estabilització de tots els mercats emissors, unit a una anticipació més gran de les reserves. Amb uns nivells d'ocupació similars als de 2023, les seves vendes se situen un 10% per sobre de la Setmana Santa anterior, tot això acompanyat amb un increment de la tarifa mitjana entorn del 15% de mitjana als hotels de vacances, i un 7% als hotels urbans. Destaca especialment per l'hotelera presidida per Gabriel Escarrer l'anticipació detectada en les seves vendes d'estiu, que s'han avançat de forma significativa respecte a estius anteriors. Les tarifes creixeran un mínim del 5%, arribant fins i tot a increments de doble dígit en algunes places.
En el cas de la cadena Riu Hotels and Resorts, les seves reserves es troben en nivells similars als de 2023, que ja van ser molt positius. Es preparen, per tant, per a unes molt bones ocupacions en totes els seus destins, superant fins i tot les de l'any passat. Es manté l'alta demanda de mercats tradicionals europeus com Alemanya, Bèlgica, Holanda o el Regne Unit, la qual cosa unida al fort impulso del mercat nacional, anticipen per a la cadena mallorquina el que pot ser un excel·lent any 2024. Segons confirmen a Europa Press, aquest factor de l'anticipació de la Setmana Santa ha comportat l'obertura més primerenca dels hotels que tanquen per temporada, ja que s'obren més o menys una setmana abans dels dies festius, aquest any concretament el dia 22 de març. De cara a l'estiu esperen igualar o fins i tot superar el nivell d'ocupació registrat l'any passat en tots els seus destins d'Espanya.
Per a l'hotelera NH (Minor Hotels), la mitjana d'ocupació dels seus hotels gestionats a Espanya assolia a finals de febrer el 38,6%, més de 5 punts percentuals per sobre de 2023. Per destins, les principals xifres per a l'hotelera s'estan registrant a les ciutats de València, Marbella, Màlaga, Sevilla, Madrid i Barcelona i en destins internacionals com Frankfurt i Mèxic DF. Per a Barceló Hotel Group, la bona evolució de la venda anticipada fa presagiar que el 2024 tornarà a ser un bon any per al turisme nacional. I és que Espanya s'ha posicionat com a principal destí refugi per a molts turistes europeus, per la qual cosa la seva ocupació mitjana s'ha vist incrementada en més de deu punts en algunes destins. En el dia d'avui, estimen un increment mitjà de l'11% en la seva tarifa mitjana diària, que els ha generat 45% més d'ingressos, amb especial impacte a les Canàries.
L'hotelera nord-americana Marriott qualifica les seves previsions també de "prometedores". Les destins més demandades a Espanya estan sent Sevilla, Barcelona i Tenerife, tant per a viatgers nacionals com a estrangers. A més, de cara al pròxim estiu, les reserves també són molt generoses tant per a la Península com per a les illes, en particular a Mallorca, que està gaudint d'un ritme d'ingressos significativament superior al de l'any anterior.
Preus i ocupació
L'optimisme també se sent en Palladium Hotel Group, que preveu ocupacions del 60% als hotels que opera a Espanya, sent les Canàries i la Costa del Sol alguns dels destins favorites. En termes d'ADR, preveu un creixement del 5% respecte al 2023. De cara a l'estiu, manegen un escenari "moderadament positiu", en el qual preveuen sostenir les xifres d'ocupació i fins i tot generar increments puntuals, sobretot en destins internacionals com Mèxic, segons expliquen.
Les previsions de Vincci Hoteles durant les setmanes vinents apunten a nivells d'ocupació similars als de l'any passat, però detecten una lleugera millora en el seu preu mitjà. Ciutats eminentment turístiques com Madrid, Barcelona, Màlaga, València, Sevilla estan responent de manera molt positiva i aquest any han notat una anticipació en les reserves, especialment les procedents de països de llarg abast, sobre tots Estats Units, països asiàtics i Sud-amèrica.
En el cas del grup Piñero, l'ocupació de la companyia per a Setmana Santa frega el 90% en la gran majoria dels seus establiments a Espanya, la qual cosa suposa xifres similars a les de l'any passat. La previsió de pujada en tarifes mitjana ronda el 10% i les seves expectatives per a l'estiu són molt positives, destacant especialment el creixement del mercat britànic. Sercotel també xifra en un 90% l'ocupació prevista als seus establiments, xifra lleugerament superior al 83% registrat el 2023. El seu preu mitjà s'ha situat entorn dels 130 euros per nit, el que suposa un 10% per sobre que l'any passat. Mercats europeus de proximitat com el Regne Unit, Alemanya i França, així com els turistes nacionals, han tirat les reserves que encara esperar millorar més.
Des de Paradores, coincideixen en el diagnòstic: serà una bona temporada per al sector turístic nacional, amb una estimació d'ocupació per sobre de 2023. Segons expliquen a Europa Press, les expectatives demanen registrar una ocupació mitjana del 75,4% en els deu dies festius, que s'elevarà fins al 80% en els dies principals. La tarifa mitjana també superarà lleugerament la registrada durant l'any 2023.