Robots i drons autònoms que compten amb intel·ligència artificial (IA) poden ja participar i prendre les seves pròpies decisions en missions de rescat després de catàstrofes com ara incendis i terratrèmols, gràcies a avenços com els presentats per la firma Xtend durant el Mobile World Congress. Especialitzada des de fa anys en tecnologies de "telepresència" i vídeo en tres dimensions, l'empresa ha donat a conèixer durant el congrés un sistema operatiu (XOS) que dota les màquines d'autonomia per realitzar "missions complexes".

Després d'entrenar robots a partir d'accions reals dutes a terme per equips humans, el sistema presentat és capaç d'endinsar-se en un terreny catastròfic, buscar persones supervivents i prendre decisions de navegació completament per si mateix, ha explicat sobre l'escenari principal del MWC Aviv Shapira, CEO de Xtend. En aquest sentit, la intel·ligència artificial ha permès millorar les capacitats dels models amb els quals treballava la firma fins ara, provats entre altres escenaris en l'últim gran terratrèmol a Turquia, que oferien a un operador remot diverses possibilitats d'itineraris, però deixaven la darrera decisió en mans de l'humà.

Substitució de persones per robots

El seu sistema "canviarà la forma en la qual els robots i els humans interactuen", ha assegurat Shapira, que creu que les màquines del futur podran desenvolupar "tasques crítiques com inspeccions, tasques policials i respostes de força", més enllà de missions de rescat en catàstrofes com un terratrèmol o un incendi. El conseller delegat apunta que estan avançant en projectes per "substituir personal de seguretat per robots dotats amb intel·ligència artificial". Xtend treballa ja amb grans companyies com Shell i ExxonMobil, que estan "reemplaçant la mà d'obra manual amb robots remots en les inspeccions d'espai confinats", i col·labora així mateix amb firmes com Hyundai i UPS.

Robot del MWC | Foto: Miquel Muñoz

Missatges d'alerta en temps real

De fet, una cosa semblant fa Keyper, el gos-robot creat a Barcelona que és capaç d'accedir a entorns complexos com les mines o les zones subterrànies i dur a terme tasques de seguretat. El robot, que facilita la vida als humans a través de la IA, s'encarrega de fer treballs de seguretat de manera autònoma perquè les persones no hagin d'accedir a llocs perillosos. A més, des del negoci ho comparen amb l'aspirador Roomba, però amb quatre potes i expliquen que té la capacitat de fer un mapa en tres dimensions d'una cova o una mina i que pot arribar fins als 12 quilòmetres de profunditat, entre altres funcions.

Amb les càmeres, sensors de calor i detectors, l'artefacte Keyper és capaç de detectar una incidència i enviar una alerta en temps real. A més, com que porta una càmera incorporada, ofereix imatges per tenir control en tot moment de les instal·lacions que inspecciona.