Les grans energètiques espanyoles - Iberdrola, Repsol, Naturgy. Endesa i Moeve (abans Cepsa)- han aparcat les seves diferències i s'han unit, a través la comissió executiva del Club Espanyol de l'Energia, que encapçala el president de Naturgy, Francisco Reynés, per advertir aquest dimecres que noves càrregues impositives sobre el sector energètic -amb referència a la possible aprovació de l'Impost a les energètiques- tindran un impacte "directe i negatiu" per a Espanya com a destí de les seves inversions, així com sobre la competitivitat, l'ocupació i la lluita contra el canvi climàtic. I tornen a descordar que estan en joc més de 30.000 milions d'euros en inversions en Espanya.
Les energètiques llancen aquest missatge pensant en el ple de les Corts d'aquest dijous que analitzarà l'anomenat "paquet fiscal" del Govern que, entre altres mesures impositives, planteja l'aprovació amb caràcter estructural dels impostos a la banca i a les energètiques. L'impost, actualment un gravamen, s'ha cobrat durant el 2023 i 2024 amb caràcter temporal.
El tràmit parlamentari ha omplert d'incertesa a nombrosos sectors econòmics, no només a l'energètic, també a la banca, a l'immobiliari pel canvi de la regulació fiscal de les socimis o al transportesante una possible pujada de la fiscalitat al dièsel.
Comunicat
La comissió executiva del Club de l'Energia declara, en un comunicat remès aquest dimecres, que l'actual Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (Pniec) requereix un procés inversor "perdurable" per assolir els seus objectius, per la qual cosa "resulta fonamental evitar la incertesa". "Les energètiques són conscients de la importància d'aquest projecte país, i el seu compromís, vinculació, i capacitats necessàries per a la transició energètica i la sostenibilitat són absoluts", apunta.
Les energètiques consideren necessari promoure "un entorn favorable basat en procediments normatius adequats, seguretat jurídica i estabilitat regulatòria i fiscal" per materialitzar els 308.000 milions d'euros d'inversions estimades, de les quals un 82% ha de provenir del sector privat.
Procés caòtic
Des que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, anunciés la voluntat del govern de coalició de fer perdurables els tributs a la banca i a les energètiques, s'ha mantingut una guerra de declaracions entre ambdós sectors, contraris als nous impostos, i l'executiu de Pedro Sánchez. Tanmateix, la posició de les petrolieres i les electricas, avalades per Junts i el PNB, va possibilitar que el PSOE decidís retirar la proposta de perpetuar l'impost a les energètiques, encara que va decidir prorrogar dos anys més el de la banca.
El PSOE va donar a conèixer el canvi d'opinió sobre l'impost de les energètiques el dia de la presentació de les esmenes a la llei de l'impost del 15% de les grans empreses -vehicle legal utilitzat per tramitar en el Parlamente la reforma fiscal-, el que va suposar una sorpresa, no només per al sector, sinó també entre els seus socis de coalició. El sector va acollir amb alleujament aquest canvi de posició, i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, una de les empreses més combatives contra el nou impost, va mostrar la seva satisfacció al cap de poques hores.
Però en la Comissió d'Hisenda, encarregada d'analitzar tots les propostes fiscals, tot va tornar a enterbolir-se. ERC, Bildu i BNG, amb la seva abstenció, van tombar l'impost a la banca, fent saltar tot el projecte fiscal del govern espanyol. Després de dures hores de negociació, el bloc de l'esquerra nacionalista va anunciar que el PSOE estava d'acord en incloure l'impost a les energètiques dins del paquet. De nou sotsobra al sector.
Però un hora després, el PSOE s'encarregava d'enredar més les coses amb un comunicat dient que havia pactat amb Junts -l'artífex del no a l'impost a les energètiques- que les empreses que inverteixin en Espanya quedaran fora de l'impost. En aquest entorn d'incertesa, que deixa preveure que el ple d'aquest dijous serà igualment convuls, sorgeix el comunicat del Club de l'Energia d'aquest dimecres.
Inversions en perill
Les empresa energètiques, a través del comunicat del Club de l'Energia, assenyala que prorrogar o incloure noves càrregues impositives a les companyies del sector energètic "dificultarà la materialització de les inversions que és necessari dur a terme, estimades en més de 30.000 milions d'euros per als propers tres anys, així com el desenvolupament i viabilitat econòmica i financera dels projectes", afegeix.
El Club Espanyol de l'Energia és una associació sense ànim de lucre, constituïda el 1985, que agrupa més de 150 empreses i institucions i més de 170 socis individuals. Entre les seves metes, busca posar de relleu la importància de l'energia per a la societat, l'economia i el desenvolupament sostenible, informa Efe.