Diferents empresaris i polítics han condemnat aquest dilluns les declaracions que el president de l'Argentina, Javier Milei, va realitzar aquest diumenge a l'acte 'Europa Viva 24' convocat per VOX al Palau de Vistalegre de Madrid, contra el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que va qualificar de "mena", i la seva esposa, Begoña Gómez, a qui va dir "corrupta". Les paraules de Milei han provocat un conflicte diplomàtic amb Espanya i el Govern central va cridar ahir a consultes a la seva ambaixadora a Buenos Aires, María Jesús Alonso, i va exigir al president de l'Argentina que es disculpés.
Això va ocórrer diumenge, un dia abans, Milei es va reunir en l'Ambaixada de l'Argentina a Madrid amb diferents directius espanyols, les empreses dels quals són presents a l'Argentina, com Iberia, Abertis, el Banc Santander, el BBVA, Mapfre, Indra o Telefónica. Així, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que també va acudir a aquesta reunió amb Milei, ha condemnat fermament aquestes declaracions.
"Rebutgem profundament (...) unes declaracions fora de to (...) no és el lloc ni el lloc ni el que es demana a dos països amics, germans," ha expressat el president de la patronal en declaracions en la Cadena Ser, recollides per EFE. Garamendi ha recordat que les relacions econòmiques entre ambdós països són molt importants, amb 18.000 milions d'inversió espanyola en l'Argentina, sent el segon inversor internacional i el primer europeu.
"No té cap sentit que s'ataqui el nostre president del Govern", ha insistit Garamendi. El president de la patronal també ha assenyalat que la reunió de Milei amb les empreses dissabte va ser de contingut "absolutament econòmic". Qüestionat per les crítiques de la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a aquesta trobada de les empreses, Garamendi ha demanat d'evitar "plantejaments radicals" des d'ambdós costats. "La radicalitat no ens agrada (...) l'extrema radicalitat no ens agrada", ha conclòs.
Des d'Abertis també han condemnat les declaracions fetes ahir pel president argentí. "Aquest tipus de llenguatge i insults no contribueixen a la convivència de les nostres societats i en cap cas no haurien de formar part de la dialèctica política entre dos països germans, amb una llarga història de col·laboració i defensa de la Democràcia", afegeix la concessionària en una nota.
L'empresa recorda també que els seus responsables van participar en la reunió amb Milei feta dissabte en l'ambaixada Argentina, "on vam poder escoltar els plans d'acció que s'estan duent a terme a l'Argentina i transmetre la situació actual sobre les nostres inversions en l'esmentat país".
Iberia, BBVA, Santander o Telefónica també responen
En la mateixa línia, Iberia ha assegurat que en la seva reunió de dissabte passat amb el president de la República Argentina, Javier Milei, es va parlar "només d'economia" i que comparteix l'opinió abocada pel president de la CEOE, Antonio Garamendi, demanant al dirigent "moderació, tranquil·litat i lleialtat institucional".
Fonts de la companyia han detallat a Europa Press que la reunió es va convocar per explicar els plans econòmics del Govern argentí, "una cosa molt rellevant per a Iberia", ja que té una "important" operació allà que genera 197 milions d'euros al PIB d'ambdós països i 12.500 llocs de treball directes i indirectes.
Iberia considera que aquestes declaracions "no atenen el llenguatge diplomàtic" que ha d'utilitzar-se entre "països amics", per la qual cosa demana a Milei "moderació" i "lleialtat institucional". No obstant això, assegura que seguirà apostant, "com ha fet sempre", per garantir la connectivitat internacional des de Madrid, en especial amb Amèrica Llatina i més concretament amb l'Argentina, amb plans d'augmentar la capacitat en 50% per al pròxim hivern en la ruta entre Madrid i Buenos Aires.
La banca també s'han sumat al que expressa el president de la CEOE i altres companyies de l'IBEX. El BBVA ha indicat que "subscriu totalment" les afirmacions de Garamendi, que ha indicat que les declaracions fetes per Milei van ser en un acte polític totalment aliè a la trobada empresarial que es va mantenir dissabte.
Des del Santander s'han alineat també amb aquestes paraules i han indicat que a la trobada de Milei amb les empreses espanyoles es va parlar exclusivament d'economia i projectes empresarials.
També Telefónica ha rebutjat les declaracions de Javier Milei. En un comunicat oficial ha apuntat que les seves paraules "no es corresponen amb les de dos països amics i germans, ni es produeixen al lloc ni al lloc adequat".
Per part seva, el president de Naturgy, Francisco Reynés, ha subscrit "totalment" les paraules de rebuig de la patronal CEOE als atacs realitzats aquest cap de setmana pel president de l'Argentina. "Els respectes personals han de prevaler per sobre de qualsevol opinió", ha comentat en un fòrum empresarial.
Díaz critica que els empresaris es reunissin amb Milei dissabte
Per la seva part, la vicepresidenta Yolanda Díaz ha criticat el líder de la CEOE, Antonio Garamendi, per acompanyar aquest cap de setmana al president de l'Argentina, Javier Milei, "a posta probablement, de la qual cosa anava a dir", amb referència a la qual cosa qualifica d'"insults al Govern d'Espanya". En declaracions als mitjans abans de participar en un acte de Sumar, Díaz ha retret a l'"empresariat espanyol amb el cap de la patronal al capdavant" la trobada mantinguda aquest cap de setmana amb el president de l'Argentina.
"Sento moltíssim que l'empresariat espanyol hagi acompanyat al senyor Milei aquest cap de setmana, a posta, ja que no és la primera vegada que insulta al Govern espanyol i a posta, probablement, del que el president argentí anava a dir. Ha estat un gran error", ha deixat clar Díaz.
Díaz no ha considerat "casual" que Milei i "les forces que li acompanyen" s'hagin reunit aquest cap de setmana a Madrid, pel que ha deixat clar que "més que mai no hem d'avançar en la justícia social i per eixamplar la democràcia a Espanya". Així, la també ministra de Treball ha subratllat que lluitarà per "més justícia social, més drets per als treballadors i les treballadores i més democràcia econòmica".
En un fòrum empresarial, Pedro Sánchez també ha donat resposta a les paraules de Milei, alertant que hi ha líders disposats a canalitzar "la desesperança, la por i el desencís" amb discursos autoritaris. "Els hem escoltat fa tot just unes hores aquí mateix a Madrid negant l'essència mateixa de la justícia social, titllant-la d'aberració", ha indicat.