La Generalitat, a través de l'Institut Català de Finances (ICF) ha ampliat en 35 milions d'euros la línia de préstecs destinada a autònoms i empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca afectades per l'increment dels preus, la sequera i el canvi climàtic. Aquests recursos se sumen els 20 milions que ja es van atorgar per mitjà de mateixa línia ICF Agroliquiditat, a l'inici de 2024.
Aquesta línia d'Agroliquiditat s'ha demostrat que és un instrument útil per al sector de l'agricultura i la pesca fins al punt que dels recursos que s'hi van destinar durant 2023 s'ha esgotat. En concret, l’ICF ha atorgat fins ara un total de 99,6 milions d’euros a través de 1.588 préstecs. Aquesta suma representa, alhora, més del 12% del total de 641 milions que l'entitat ha atorgat en crèdits, durant l'últim any. “Des de la banca pública de promoció hem fet costat a la pagesia del país en un context en què es veu afectada per múltiples crisis. Amb aquesta nova ampliació de 35 milions d’euros, reforcem el nostre suport i el nostre finançament al sector primari com a part imprescindible del teixit productiu de Catalunya”, ha destacat la consellera delegada de l’ICF Vanessa Servera.
Per la seva banda, el secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha subratllat que “tots som coneixedors que l'activitat agroalimentària està subjecta a molts condicionants que no depenen del propi sector, però que l'afecten molt directament, entre els quals destaquen els condicionants dels mercats, els increments de costos de producció, i les inclemències climatològiques. En reflexió conjunta amb el sector es va arribar a la conclusió que per a facilitar la continuïtat d'aquesta activitat estratègica que és la producció d'aliments en aquests moments complicats convenia posar a disposició de ramaders/es, pescadors/es, pagesos/es, i altres actors del sector primari línies de finançament que realment representessin un suport clar i decidit al sector”.
La complexa situació que viu el camp ha fet que la demanda de préstecs per mantenir les activitats hagi crescut exponencialment durant 2023 i que continuï en el que portem de 2024. De fet, segons les dades de l'ICF, en el darrer any, s’ha triplicat el pes d’aquest segment d’empreses sobre el total de les que han acudit a l’ICF. Entre 2022 i 2023, el nombre de companyies que han rebut finançament ha passat de les 499 a les 1.657, i un 75% d’aquestes han estat les 1.236 del sector agroalimentari.
A tipus fix del 4% i a 3 i 6 anys
Com en els recursos destinats anteriorment a la línia d'ICF Agroliquiditat, els préstecs seran a un tipus d’interès fix del 4%, però es comptarà en tots els casos amb una bonificació del 50% per part del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de manera que el tipus d’interès final serà fix del 2%. El termini de devolució serà de 3 a 6 anys, amb fins a 2 anys de carència inclosos. A més a més, cada operació aprovada serà d’un import mínim de 10.000 euros i un màxim de 100.000 euros. Com a novetat, aquells sol·licitants que haguessin formalitzat un préstec en el marc d’aquesta línia, podran sol·licitar més finançament fins a arribar a un total de 150.000 euros. És a dir, si ja tenien un préstec de 100.000 euros, en podrà sol·licitar com a màxim 50.000 més.