L’Institut Català de Finances (ICF) ha multiplicat per tres les provisions en el seu compte d’explotació, que han passat dels 5 milions de 2021 als 19 milions d’euros que consten en el balanç de 2022, davant les incerteses que recauen sobre l’evolució del 2023, tot i que l'entitat ha reduït del 8,2% al 7,5% la ràtio de morositat. La banca pública va tancar l’últim exercici amb uns resultats nets provisionals de 27,4 milions d’euros, un 24,72% inferiors als 36,4 milions de 2021. El benefici net ha estat de 31,9 milions, amb un retrocés del 13,30%. La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha afirmat durant la presentació dels resultats, aquest dijous, que “després del 2020 i el 2021, dos exercicis en què vam tancar un volum d’operacions per sobre de l’habitual a causa del finançament destinat a pal·liar l’impacte de la covid, el 2022 hem moderat l’activitat, registrant un volum de finançament alineat amb el dels anys de prepandèmia”. També ha advertit que el 2021 l’entitat financera pública catalana va modificar el seu règim fiscal i va deixar aplicar el sistema general per sotmetre’s a les normes del règim fiscal de les entitats de crèdit; això vol dir que les dotacions es poden deduir fiscalment.
L’activitat de l’entitat financera pública catalana s’ajusta a la concessió de préstecs i avals, reestructuracions de crèdits a les empreses i inversió en capital risc, sovint en empreses emergents. En aquest sentit, la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha reiterat que “no hem renunciat al fet que el Banc d’Espanya ens atorgui una fitxa bancària”, per poder operar com a banca comercial, “perquè segueix sent un projecte estratègic”, però ara mateix estan “analitzant interna i intensament l’última resolució que van rebre del regulador espanyol en què es desestimava la petició de la banca catalana. “És un projecte complex que estem analitzant i sobre el que no hi ha marcat un calendari d’execució”, ha conclòs.
Respecte al volum d’activitat, l’ICF ha registrat un total de 663,2 milions d’euros durant el 2022, una xifra que suma la nova activitat en préstecs i avals, reestructuracions de crèdits i inversió en capital risc. En concret, va finançar 470 empreses per valor de 478,7 milions d'euros durant el 2022, un 10,5% menys en comparació amb el 2021, quan l'entitat va finançar 535 milions d'euros. En relació amb el nombre d'empreses, la reducció ha estat de més del 60%, tenint en compte que l'any anterior la xifra es va enfilar fins a més de 1.213 companyies. La consellera delegada de l'ICF, Vanessa Servera, ha atribuït el descens a la "normalització" de l'activitat empresarial després de la pandèmia. Alhora ha destacat que el 40% de tot el finançament creditici ha anat a projecte de transició verda (152 milions), i ha destacat “l’embranzida” que han agafat les demandes de crèdit per tirar endavant promocions d’habitatge social, un capítol que s’ha emportat un total de 38 milions d’euros. No obstant això, el gruix de la demanda se centra en la indústria agroalimentària -amb un pes molt important d’empreses de les comarques lleidatanes-, la indústria manufacturera, comerç, turisme i transport.
Quant al finançament atorgat per a les reestructuracions “d’empreses que ja eren clients de l’ICF, l’entitat ha modificat crèdits de 159 empreses per valor de 116,7 milions d’euros, generalment “allargant el període de la concessió del préstec”. “Quan un client té dificultats, actuem facilitant la continuïtat empresarial ajudant a trobar el consens entre empresa i pol bancari del qual també formem part”, ha assenyalat Servera.
Inversions a través de capital risc
El 2022, s’han invertit 67,8 milions d’euros a través de sis fons de gestores externes i a 23 empreses directament des de l’ICF, un volum d’inversió superior al d’anys anteriors. Aquest increment es deu principalment als compromisos amb els fons externs, que han augmentat un 162% respecte al 2021. En total, l’entitat ha compromès 52,1 milions d’euros en fons de capital risc del segment llavor, venture capital i creixement. “El 23% de les inversions en capital risc s’ha fet directament a través dels fons gestionats per l’ICF, amb criteris d’inversió propis i l’equip de l’entitat”, ha puntualitzat la responsable de l’ICF. A través dels fons d’ICF Capital, s’han invertit 12,6 milions d’euros a start-ups vinculades a l’àmbit digital i empreses industrials. Les empreses digitals, de comerç electrònic i TIC també han estat les principals destinatàries dels préstecs participatius d’IFEM Innovació, a través dels quals s’ha invertit 3,1 milions d’euros.
Avals i préstecs per al D-Hub d’electromobilitat
Preguntada pels avals concedits per part de l’ICF al projecte D-Hub d’electromobilitat que s’ha instal·lat a l’antiga Nissan, la consellera de l’entitat s’ha acollit al secret professional i no ha volgut concretar el volum de recursos que finalment s’han atorgat i/o avalat. S’ha limitat a expressar que l'entitat hi ha participat "amb una xifra important" i ha recordat que també hi són presents entitats financeres privades.