El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat l'impuls de la Vall de la Quàntica, que tindrà una inversió inicial de 5,5 milions d'euros, liderarà l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) de Castelldefels (Barcelona) i que en 5 anys arribarà als 43 milions d'euros. Ho ha dit aquest divendres a l'obertura de la Jornada sobre l'Any Internacional de la Ciència i la Tecnologia Quàntiques al Palau de la Generalitat, juntament amb la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i altres representants del món científic.
Illa, que ha indicat que aquest projecte és un acord de govern que s'està ultimant, ha assegurat que l'objectiu és impulsar la investigació d'avantguarda a Catalunya, i la consellera ha destacat del sistema d'investigació català: "Estem davant un canvi de paradigma". La iniciativa no és nova. L'any 2022 es va engegar en el que es considerava, ja aleshores, com una prioritat estratègica en la futura assignació de fons Next Generation, tant els gestionats directament per la Generalitat de Catalunya com els estatals en què el Govern tingui incidència.
L'impuls inicial dels Next Generation
En paral·lel, el Consorci Barcelona Supercomputing Center – Centre nacional de Supercomputació (BSC-CNS) coordina un programa d’àmbit estatal anomenat Quantum Spain, que fins ara ha rebut un ajut de 22 milions d’euros, una part significativa dels quals s’executaran a Catalunya, provinents dels fons Next Generation. En aquest programa també hi participen l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’IFCO, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.
La majoria d’entitats més actives en l’àmbit de les tecnologies quàntiques a Catalunya formen part del QuantumCAT, una agrupació finançada pels programes RIS3Cat, i que compta amb la coordinació de l’IFCO. L'impuls extra arriba ara amb el final dels Fons Next Generation i amb la voluntat de donar recorregut al projecte.