Salvador Illa ha defensat aquesta nit davant una bona representació dels empresaris catalans el paper de Catalunya com a líder econòmic d’Espanya, amb el seu discurs cridant a la calma i evitar “caure en el soroll”, però no ha acabat de convèncer. A la festa anual de la Cecot, una de les principals patronals territorials de Catalunya, que té molt de pes industrial, el president de la Generalitat s’ha trobat amb un clam empresarial: motor econòmic sí, però amb una millora del finançament. Tot plegat davant la plana major del Govern i també de Junts.
Illa ha utilitzat símils futbolístics per defensar la seva posició: “Catalunya vol guanyar el partit del lideratge econòmic a Espanya”. Uns minuts abans, Xavier Panés, president de la Cecot i vicepresident de Foment del Treball, li havia dit que “Catalunya és el motor industrial d'Espanya”, però “necessita un entorn adequat, i una part molt important de la solució passa per un millor finançament de Catalunya”.
El president de la Generalitat no ha respost a aquesta demanda sinó que, i seguint amb els símils futbolístics, ha assegurat que Catalunya vol guanyar el lideratge “jugant millor que els altres”. Això vol dir, també segons les seves paraules, “no caure en el soroll, la demagògia i la sobreexcitació”, sinó ser “una societat solidària, madura i que defensa els seus arguments amb raons”.
Illa ha posat els premiats a la gala com exemples del que ell vol defensar, de feina i seny, ja que els projectes guanyadors “tenen en comú que les persones que estan al darrere confien en elles mateixes, creuen en els seus projectes i tenen capacitat per fer-los realitat”. La Cecot ha premiat, entre d’altres, les empreses Torrons Vicens, Coca Cola Europacific Partners i MAT Group, i a Josep Planes, cofundador de Fluidra, amb el reconeixement a la trajectòria empresarial.
Panés, per la seva banda, ha insistit en la necessitat de què Catalunya tingui un finançament amb més recursos: “Necessitem millorar el finançament de Catalunya per millorar la vida dels catalans i la capacitat de creixement i transformació de les empreses catalanes. I necessitem també optimitzar l'esforç fiscal perquè no sigui un fre a aquest creixement. L'anunciada proposta de millora dels serveis públics no pot suportar-se amb més pressió fiscal sinó que ha de venir d'aquest nou marc de finançament per a Catalunya. És imprescindible”.
La Cecot lamenta la crisi de confiança de les institucions
A més del finançament, Panés s’ha mostrat preocupat per “la crisi de confiança cap a les institucions, els governs, l'administració pública, i entre la ciutadania i el teixit empresarial i l'administració”, que acaba “generant sobre regulació, una feixuga teranyina normativa, una sobrecàrrega burocràtica i una administració excessiva i ineficient”.
Aquest excés de burocràcia i crisi de confiança “és un fre a la transformació, al creixement i al progrés” del país. Després d’aquesta afirmació, ha aprofitat per llançar el lema de la nit: “Creiem que és moment de generar una nova confiança. És moment de reaccionar".
Panés no només tenia al davant a Illa sinó també el ministre d’Indústria, el també socialista Jordi Hereu, que ha fet una defensa del sector, com el que aporta més valor afegit i paga millors salaris. Hereu ha fet una crida a enfortir l’economia productiva i apostar per polítiques industrials decidides a nivell europeu.
Els consellers econòmics del Govern acompanyaven Illa: Alícia Romero (Economia) i Miquel Sàmper (Empresa), a més del conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i diversos directors generals. Per part de l’Ajuntament de Barcelona, hi havia el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls.
La representació de Junts a l’acte també ha estat molt important. A més de Jordi Rull, president del Parlament i terrassenc, hi ha anat Laura Borràs, Jordi Turull, Míriam Nogueras, Jaume Giró, Albert Batet, Jordi Martí Galbis, Eduard Pujol i Joan Canadell. L’acte també ha comptat amb la presència dels expresidents Jordi Pujol, Artur Mas, José Montilla i Pere Aragonès.
Pel que fa a l’empresariat, s’hi ha pogut veure el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, el de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, el del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, i el de Cepyme, Gerardo Cuerva. No hi era Josep Sánchez Llibre, president de Foment, que ha excusat la seva absència.