La patronal catalana Foment, juntament amb les principals agrupacions del sector immobiliari, han publicat un comunicat conjunt en què alerten del "greu impacte" que tindrà l'aplicació del topall de preus als pisos de temporada. Segons les patronals, provocarà "una distorsió en el marc jurídic" i "inseguretat jurídica". 

Foment del Treball, l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), l’Associació de Propietaris d’Habitatge de Lloguer (ASVAL), l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida (CAFBL), el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI) i la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona signen aquest document en el qual expressen la seva "preocupació" per la mesura. 

"Aquesta mesura, si s’arribés a implementar, suposaria una greu distorsió del marc jurídic actual i afectaria negativament un segment del mercat que és essencial per a la mobilitat laboral, acadèmica i social a Catalunya", assenyala el comunicat. El dimarts, el Govern del PSC va pactar amb ERC, comuns i la CUP que el topall de preus s'apliqui també als pisos de temporada, tal com demanaven alguns moviments per l'habitatge en una multitudinària protesta del passat dissabte. En els portals immobiliaris, els pisos de temporada s'han disparat amb preus que superen l'índex de referència perquè és un tipus d'habitatge que no s'acull a la mateixa llei per no ser habitatge habitual. 

Per als signants, els lloguers de temporada "no constitueixen una alternativa a l'habitatge habitual, sinó un complement imprescindible per a una societat dinàmica i oberta". Per aquest motiu, defensen que estendre el control de preus a aquests pisos "suposaria una extralimitació jurídica i una decisió contraproduent des del punt de vista econòmic i social". Les patronals apunten a més que l'article 17 de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) " estableix clarament que les limitacions al preu del lloguer només poden aplicar-se als contractes d’habitatge habitual". "Aplicar-los el mateix tractament legal no només generaria inseguretat jurídica, sinó que comprometria l'existència mateixa d'aquesta oferta a Catalunya. 

"Es considera arrendament d'habitatge permanent el destinat a la satisfacció de la necessitat d'habitatge, amb independència de la seva durada. No tindran aquesta consideració els habitatges destinats a la satisfacció d'usos recreatius, turisme o per temporada de vacances, sigui aquesta d'estiu o qualsevol altra, que en tot cas s'ha de fer constar en el contracte", diu el nou decret, que també incorpora la definició de "contracte de frau" per a aquells que incorporin clàusules o pràctiques enganyoses. L'acord incorpora també el lloguer d'habitacions a la regulació. I inclou un cos d'inspectors d'habitatge per tal de detectar aquests fraus. 

Foment i les patronals immobiliàries, mentrestant, denuncien "la sobreregulació i la manca de seguretat jurídica que pateixen els operadors a Catalunya" i reclamen "que es deixi de legislar d’esquena al sector i s’adoptin polítiques d’habitatge realment efectives, que incentivin l’increment de l’oferta d’habitatge en lloc de penalitzar el sector que té la capacitat productiva per proveir els habitatges que Catalunya necessita".