Les agències immobiliàries gestionen ja 3 de cada 4 contractes de lloguer, un 74,8%, segons un estudi presentat aquest dimecres per l'institut d'investigació urbana de Barcelona IDRA, que ha fet una enquesta a més de 1.000 residents de la ciutat i també de Madrid, on la incidència de les immobiliàries és de la meitat i intervenen en el 34,1% dels lloguers.

L'estudi diferencia entre aquells en què el tracte és directament amb el propietari, però el contracte es va fer amb l'agència (un 28,1% a Barcelona, un 13,6% a Madrid) i aquells en què el tracte també és amb l'agència (46,7% a Barcelona, 20,5% a Madrid).

En ambdues ciutats, el pes de les immobiliàries ha crescut en els últims cinc anys. A Barcelona, ha passat del 69,7 al 74,8% en aquest període, mentre que a Madrid ha crescut encara més en passar del 27% als contractes firmats fa més de cinc anys al 41,7% de l'últim any.

grafic1habitatge
 

L'estudi mostra, a partir d'entrevistes amb mitjancers i propietaris, que és habitual que les agències contactin als anunciants particulars per oferir-los els serveis d'intermediació i, en cobrar els honoraris als llogaters, l'incentiu d'atracció és elevat.

La gestió immobiliària està associada amb la multipropietat: a Barcelona, el 62,5% dels llogaters amb propietaris que tenen més de 10 habitatges té tracte únicament amb la immobiliària. Quan són 10 habitatges o menys, els qui tracten només amb la immobiliària representen el 25,7%, menys de la meitat que entre els multipropietaris.

A Madrid succeeix el mateix, però a menor escala: el 38,2% dels llogaters amb més de 10 habitatges tracta només amb la immobiliària i entre els de menys de 10 habitatges tan sols el 7,3% parlen exclusivament amb l'agència.

L'estudi d'Indra rescata els informes de l'OCU i de l'Ajuntament de Barcelona sobre discriminació al mercat d'habitatge, que constaten, respectivament, que 7 de cada 10 propietaris amb habitatge disponible per llogar mai se la llogaria a algú sense feina estable i que 6 de cada 10 agències accepten la discriminació ètnica en el lloguer d'habitatges.

grafic2habitatge
 

L'estudi d'Idra pregunta a llogaters per aquesta discriminació en funció dels anys a l'habitatge i de si contacten amb propietari o agència.

En ambdues ciutats, la discriminació és més gran quan mitjana una immobiliària. A Madrid, un 34,9% de llogaters que tracten amb immobiliària relaten discriminació per un 26,3% dels que tracten amb el propietari. A Barcelona la discriminació assoleix el 35,7% en els contactes amb l'agència i baixa el 29,3% amb el llogater.

Mostra també que als contractes de l'últim any la discriminació i barreres han estat el doble (59,6%) que fa cinc anys, a la mitjana entre Madrid i Barcelona.

Tant a Madrid com a Barcelona, la insatisfacció amb el tracte d'agències i propietaris és majoritari, però és pitjor en ambdós casos quan mitjana una agència. Així, a Barcelona hi ha una insatisfacció del 66,8% en els casos d'agències i d'un 55,4% en el tracte directe amb el propietari. A Madrid la insatisfacció és una cosa menor, del 63% amb les immobiliàries i del 51,4% amb els amos. També les pujades de preu per sobre de l'IPC són més comunes entre els qui tracten amb immobiliàries.

La falta de reparacions, els augments il·legals de lloguer, el cobrament de taxes extres, la falta de manteniment de zones comunes o les pressions i amenaces per abandonar l'habitatge són alguns dels problemes que afronten els llogaters.

El pagament d'honoraris per part dels inquilins, ara prohibit per llei, també s'ha disparat en els últims anys de la mà de l'augment de la intermediació de les immobiliàries.